Uz malo soli sir će duže trajati - umotajte ga u krpu koju ste pre toga umočili u slanu vodu pa ćete tako sprečiti nastajanje buđi.

- So je jedini sastojak koji je uspeo potpuno da izmeni lice kuhinje - kaže čuveni španski kuvar Feran Adria.

Svakako da je u pravu jer odavno se zna kako zrnca soli ne služe samo za pojačavanje slanosti jela.

Posoljeno voće u toplijim krajevima širom sveta sasvim je uobičajeno. Odaberite zrelu krušku, dinju ili lubenicu i bez straha joj dodajte malo soli koja će istaknuti sočnost. Pripremate li sos ili jelo s mesom, posolićete ga već na početku kuvanja kako biste dobili najbolje ukuse. Međutim, pečurke nikako ne bi trebalo soliti pre ili tokom kuvanja jer će postati suve. I tanko narezani krompiri neće biti ukusni ako ih solite pre ili tokom prženja. Zato, želite li da pripremite hrskavi čips, posolite ga na kraju i nećete pogrešiti.

Poput limunova soka, i so može sprečiti oksidaciju namirnica

So je prirodni konzervans, pa je možete iskoristiti za duže očuvanje svežine namirnica. Nakon što ste otvorili bocu ili tetrapak sa svežim mlekom, dodajte mu mali prstohvat soli kako biste mu produžili rok trajanja.

Bez prskanja

Pre nego što počnete pržiti meso ili krompir, dodajte u tiganju malo soli - tako ćete sprečiti prskanje masnoće po šporetu.

Nema više gorčine

Gorke krastavce ili tikvice posolite i ostavite deset minuta pa obrišite ubrusom.

Bolji miris

U plastične posude za hranu dodajte soli koja će izvući loše mirise.

Lako guljenje jaja

Kuvate li jaja koja se teško gule, u vodu dodajte kašičicu soli pa ćete ih očistiti od ljuske u samo nekoliko poteza.    

Čisto za tren

Lisnato i korenasto povrće koje se teže čisti poput praziluka ili kelja nakratko potopite u slanu vodu i isperite.

Lepša jela

Želite li da povrće poput brokolija tokom kuvanja zadrži zelenu boju, dodajte so u vodu u kojoj se kuva.

Izvor: 24sata.hr