Kuvanje ne može biti jednostavnije i zabavnije ako znate prave trikove. Većina nas do njih dolazi iskustvom, ali zašto ne bismo iskoristili znanje iskusnih kuvara i preskočili nezgodne trenutke ako nam se već pruža prilika.
Svakodnevno kuvanje i najvećim je ljubiteljima hrane muka, a u žurbi ponekad ne razmišljamo o osnovnim pravilima što nas dovodi do malih problema.
Pogledajte i Kako da očistite zagorele šerpe
Predstavljamo vam tri saveta kulinarskih stručnjaka.
Od supe vam je ostala samo kaša
U najboljoj želji da supa bude ukusna, ali zdrava, ponekad se preračunamo u odnosu količine namirnica i vode pa do kraja kuvanja dobijete gustu kašu jer voda ispari. Tina Ujlaki, urednica slavnog kulinarskog časopisa Food & Wine, ima jedno jednostavno rešenje - dodajte vode. Kada primetite da se supa pretvara u gusto jelo s povrćem i mesom malo joj dodajte vode pa isto ponovite još nekoliko puta. I kuvajte je poklopljenu na laganoj vatri jer će tako teže ispariti. Drugi savet tiče se začina. Budući da voda isparava, na kraju možete dobiti preslano jelo pa je možda najpametnije supu začiniti na kraju. Ovo pravilo naravno vredi i za razne sosove i slična jela.
Pogledajte i 7 najčešćih grešaka u pripremi supe
Zagorelo povrće
Za razliku od letnjih meseci kada najradije uživamo u svežem povrću, zimi pripremamo topliju hranu što znači da ćemo ga pržiti i kuvati. I najboljima se događa da imaju loš dan pa, umesto sočnog povrća, dobijete zagoreo ručak. Vrhunska kuvarica Ejpril Blumfild ima savet šta da učinite da vas ne zadesi ovakva nezgoda. Budući da se određena vrsta povrća termički duže obrađuje od nekih drugih, to morate imati na umu. Tako u kombinaciji šargarepe i krompira s brokolijem i karfiolom, prve dve namirnice treba naseckati na sitnije komade jer se kuvaju duže. Tako možete izbeći s problem s nejednakim kuvanjem, sirovom hranom i na kraju krajeva, zagorelom. Ponekad vas može spasiti i odvajanje povrća koje je dobro od onog koje se prepržilo, ali morate biti oprezni i uzimati deo po deo. Pre nego što se upustite u ovu malu avanturu, svakako probajte hranu da nije preuzela okus zagorele hrane.
Pogledajte i 10 korisnih saveta za pečenje povrća
Ako lepo izgleda, hrana će biti i slasnija
Mnogi će kuvari reći da prvo jedemo očima i to je razlog zašto se trude da hrana na tanjiru izgleda primamljivo, posebno. Kada se malo više potrudite, shvatićete da to uopšte nije teško i samo bi trebalo da uložite još malo truda, pa da na kraju da sve što ste skuvali i lepo servirate. Ako niste sigurni odakle krenuti, poigrajte se bojama ili slojevima. Iskoristite listove zelene salate kao podlogu, a ako vam se sve zajedno sviđa, lako ćete pronaći ideje kako rezbariti povrće, servirati i ukrašavati hranu kao profesionalac.
Pogledajte i 4 ideje za dekoraciju od povrća
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: tportal.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem