Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KUHINJSKI TRIKOVI: Ovo morate da radite ako želite da produžite vek trajanja svog frižidera

KUHINJSKI TRIKOVI: Ovo morate da radite ako želite da produžite vek trajanja svog frižidera

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svaki uređaj ima preporučen način rukovanja kako bi vas što duže služio. Ipak, mnogi od nas to zaborave, a uputstva su najčešće zaturena po nekim fiokama.

Evo šta treva da uradite ukoliko hoćete da produžite korišćenje frižidera:

1. Namestite termostat na jedinicu, odnosno temperaturu od 4 do 7 stepeni.

Osim što troši manje struje, za motor frižidera je najbolje da uvek bude namešten na minimum.

2. Vodite računa o temperaturi prostorije u kojoj se frižider nalazi

Ukoliko je temperatura u prostoriji visoka, a u frižideru mnogo niska, on će se mučiti da postigne zadatu temperaturu. Uvek gledajte da leti ne stavljate na najnižu temperaturu frižider, jer tad može doći do kvara kompresora. Na najmanju temperaturu ga stavljajte samo u slučajevima kad hoćete nešto brzo da ohaldite, a onda ga ponovo vratite na minimum.

3. Ne otvarajte vrata frižidera bez potrebe

Ukoliko su vaši ukućani navikli da često otvaraju vrata frižidera samo da bi videli čega ima unutra, opomenite ih da to nije najbolje za sam uređaj. Često otvaranje vrata frižidera povećava temperaturu u frižideru, onda se motor muči da povrati zadatu temperaturu i tako troši više struje i rizikujete da dođe do kvara. Osim toga, nikada ne ostavljajte vrata frižidera predugo otvorena.

4. Redovno čistite rupicu u unutrašnjosti hladnjaka

Novi samootapajući frižideri imaju rupicu na zadnjem delu frižidera sa unutrašnje strane koja uvek mora biti prohodna. U nju često znaju da upadnu trunčice hrane, ubrusa, folije, onda se rupa zapuši i tu više ne može da se slije voda. To onda uzrokuje curenje vode u unutrašnjost frižidera što nije dobro ni za hranu ni za sam uređaj.

5. Barem jednom u godini očistite kondenzator

Posuda koja se nalazi na poleđini frižidera u koju se sliva voda iz frižidera zove se kondenzator. U njemu se često nalazi po malo vode, a ako se frižider često otvara, ta posuda se brže puni. S vremena na vreme proverite da li u posudi ima mnogo vode i prospite je, pa operite pod mlaz vode.

6. Detaljno čistite frižider bar jednom mesečno

Frižider je mesto gde se čuva hrana, s obzirom na to, mora biti čist. On je leglo bakterija ukoliko njime ne rukujete kako treba. Unutrašnjost frižidera uvek prvo operite toplom vodom, a za dezinfekciju možete koristiti sirće ili hidrogen. Vaš frižider će mirisati lepo i biće bezbedan za čuvanje hrane.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti