Sezona je jagoda i pravo je vreme da napravite domaći džem od ovog ukusnog i slatkog voća.Spremanje džema nije neka nauka, ali ipak morate da vodite računa dok kuvate, jer može da se desi da zagori ili da iz nekog razloga ne budete zadovoljni ukusom. Više ne morate da brinete oko takvih stvari, jer su iskusne domaćice otkrile trikove kako da džem uvek bude savršen, a u nastavku pročitajte i koji su. 

1) Pažljivo birajte jagode, pokvarene obavezno uklonite. Ako želite da napravite džem sa celim bobicama, izaberite lepe, guste i plodove koji nisu prezreli. 

2) Jagode perite pažljivo kako ne bi postale previše mekane. Najbolji savet je da ih ne perete, nego da ih samo prebrišete vlažnim peškirom ili ubrusom. Možete i da napunite neku posudu vodom i da ostavite jagode nekih 15-20 minuta, praljavština će se taložiti na dnu. Nakon toga ih prebacite na peškir da se osuše.

3) Drške treba ukloniti samo sa suvih i čistih bobica. U suprotnom, jagode će izgubiti deo soka, pa džem neće biti ukusan. 

4) Ako želite da obogatite ukus džema, možete mu dodati začine, kao što su cimet, vanila ili kardamom, ali i mirisno začinsko bilje, kao što su menta ili bosiljak. Dodaju se na početku ili kraju kuvanja, a ako ih dodate na početku jače će se osećati. Naravno, ne koristite sve začine i bilje odjednom, nego se odlučite samo za jedan sastojak. 

5) Pripremite džem u posudi od nerđajućeg čelika ili bakra. Možete koristiti aluminijumske posude, ali samo ako se džem skuva odjednom i odmah prebaci u drugu posudu. Ako džem zadržite u aluminijumskoj posudi može da oksidira. 

6) Skidajte penu tokom kuvanja. Ako je ostavite, gotov džem će imati kraći rok trajanja. Takođe će biti mirisniji i ukusniji. 

Izvor: Stvar ukusa