Uz dobru trpezu dobra kapljica uvek je dobrodošla. I to vinska, ona „na visokoj nozi”. Ako niste dobar poznavalac vina (takvih je malo), sigurno ste se do sada mnogo puta našli u situaciji da stojite pred policom sa belim, crnim i ružičastim, penušavim i desertnim vinima, i „bijete tešku bitku” koje da izaberete.
Evo male pomoći kako da izaberete odgovarajuće vino...
Dobro uvek ne mora da znači i skupo
„Gde svi plaćaju, vino nije skupo”, kaže jedna portugalska poslovica. U to šta sve određuje cenu vina ovoga puta nećemo ulaziti - važno je da se vama ili vašim gostima dopadne. Cena za dobru kapljicu na kraju krajeva nije ni bitna.
Penušava vina
Oblik čaše: „Penušava vodica”, kako neki nazivaju šampanjac, služi se u uskim i visokim čašama. U njima će se duže penušati nego u onim plićim, sa većim otvorom.
Pije se uz: Kanapee, hladna predjela, deserte. Može se piti u bilo koje doba dana, uz doručak, kao aperitiv, kao digestiv za bolje varenje, uz desert ili obrok.
Temperatura na kojoj se pije: Od 8 do 10 stepeni.
Šta je šta? Mehurići ugljen-dioksida u penušavom vinu nastaju zahvaljujući prirodnom procesu sekundarnog vrenja. Šampanjcem se ne nazivaju sva penušava vina. Pravi, jedan jedini, je ono prirodno penušavo vino koje se proizvodi u Francuskoj, u pokrajini Šampanji. I ostala penušava vina mogu da imaju visok kvalitet. U Nemačkoj je to sekt, u Italiji asti spumante, a u Rusiji se zove sovetskoe šampanjskoe.
Belo vino
Oblik čaše: Čaše su uže sa zidovima nešto uspravnijim ili oblika lale. Uska čaša omogućava belom vinu da zadrži svoju temperaturu. Savet: Sipajte vino samo do pola čaše.
Pije se uz: Ribu i školjke - rizling, beli burgundac ili šardone (Chardonnay), salate, gusku ili patku (rizling), testeninu sa pikantnim sosom od sira, ili azijske specijalitete (polusuvo belo vino).
Osnovno pravilo glasi: Belo vino pije se uz svetlo meso - piletinu, ćuretinu, pačetinu i ribu. Ali mnogo važnije: Što je jelo aromatičnije, vino mora da bude jače.
Temperatura na kojoj se pije: Ne servira se ledeno. Idealna temperatura je od 8 do 12 stepeni.
Bordo (Bordeaux)
Oblik čaše: Visoka, sa širokim balonom, pravljena za crvena vina punog tela, kao što su kaberne (Cabernet) i merlo (Merlot). Usmerava vino ka zadnjem delu usne duplje tako da se raskošne arome dok ga pijete raspoređuju u celim ustima. Bez obzira na veličinu čaša, trebalo bi ih napuniti samo u visini od 4 do 6 centimetara.
Pije se uz: Pačije belo meso, jagnjetinu ili krmenadlu - kaberne sovinjon (Cabernet Sauvignon), ali i uz junetinu, dinstana jela, divljač, živinsko meso i stare jake sireve (merlo).
Temperatura na kojoj se pije: Između 14 i 18 stepeni. Ako je vino suviše toplo, pola sata pre serviranja flašu stavite u frižider ili zamrzivač.
Crveni burgundac
Oblik čaše: Čaša za burgundac veća je od čaše za bordo. Ima veći balon kako bi akumulirala arome delikatnijih crnih vina, poput pino noara (Pinot Noir). Ovakva čaša usmerava vino na vrh jezika.
Pije se uz: Jake specijalitete poput divljači (voćni pino noar), uz guščetinu (ne previše suv burgundac), a uz paste i jela sa pirinčem božule (Beaujolais). Ali ne i sa specijalitetima koji se serviraju uz pikantne soseve.
Temperatura na kojoj se pije: Kao i za bordo, idealna temperatura za konzumiranje većine ostalih vrsta crnih vina je od 14 do 18 stepeni. Savet: Pre konzumiranja, vino sipajte u bokal i ostavite ga pola sata do sat vremena da u njemu „diše”.
Još
KategorijeOstalo
Tema portala
NaslovnaNajnovijePraznici i slaveReceptiDesertiPosna jela Kuhinje sveta Trikovi i savetiZanimljivosti
© 2025 MONDO, Inc. Sva prava zadržana.
Vinski leksikon
Da li dobro vino mora da bude i skupo? Koje vino se pije uz koje jelo? U kojoj čaši se pije koje vino? Pripremili smo za vas mali vinski vodič.
Objavljeno 22.06.2013. 8:39h
Smršala sam 100 kg pomoću proteina: U 70. godini stomak mi se istopio, a jelovnik je jednostavan
"Samo jedan zalogaj mogao bi biti koban": U 7. godini otkrila neobičan sindrom, ove stvari 20 godina nije jela
Ovaj komad odeće podmlađuje u sekundi: Izgleda skupo, a stoji svima bez obzira na kilograme, godine i stil
Romski horoskop za maj 2025: Ko se probija na poslu, a kome će tajni obožavalac otvoriti dušu
Šta vam donosi bliska budućnost? Test 5 šibica otkriva da li vas čeka sagorevanje, srećna slučajnost ili mir
Oštar citat Karla Junga će vas razbuditi: 5 principa pomaže da izađete na kraj sa neprijatnim ljudima
Turci prave najbolje prženice, budu neodoljivo mekane i vazdušaste, a ne upiju mnogo ulja: Dodaju ovu namirnicu u recept koju naše domaćice nikad ne stavljaju
Napravite domaći sladoled od vanile za 2 minuta: Kad ga jednom probate nikada ga više nećete kupovati u prodavnici
Najprostiji, a najlepši recept za trileće, gotovo za 5 minuta: Nema ukusnijeg i sočnijeg slatkiša, a izdašan je i jeftin
Mađarske šnicle po starinskom receptu: Ovo je najsočnije mesto koje ste ikada jeli, toliko je mekano da se topi u ustima, a ukus neverovatan
Jedan sastojak zgusnuće grašak bez zaprške: Daje mu poseban šmek
Slobodan iz Vranja sprema najbolje princes krofne u čitavoj Srbiji: Nećete verovati od koga je dobio recept
5 najboljih marinada za meso: Samo ovako će biti mekano i sočno, punog ukusa
Kolač "12 kašika": Nema jeftinijeg i bržeg, a veoma je izdašan
Predlog za ručak za narednih 7 dana: Lagana domaća jela koja se spremaju brzo, a pojedu se u slast
Turske balon lepinje kao stvorene za doručak: Vazdušaste, ukusne i prelepe
Još iz kategorije
Zaova mi je tražila da sinu promenim ime: Došla je da ga vidi 24h posle rođenja i iznela šok zahtev
Ćerka Adrijane Lime bila je najmanja beba u porodilištu: Sad je prava devojka, a mama je podržava u svemu
3 stvari iz detinjstva zbog kojih ljudi idu na terapije: Ovakvo ponašanje roditelja ostavlja trajne posledice
Da dom deluje 10x luksuznije probajte ova 3 jeftina trika: Sa njima čak i iznajmljen stan izgleda kao iz časopisa
Najbolji serumi za lice do 1.000 dinara: Uštedite novac sa ovim proizvoda koji radi bolje od dosta skupljih
Najbolja maskara za 349 dinara u drogerijama: Uvija trepavice, daje volumen i svetski je bestseler
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.