Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BRAUNI I LAVA KOLAČ U JEDNOM: Švedska čokoladna torta zaludela je svet, a pravi se nikad lakše od 6 sastojaka

Autor Marija Brčić

Švedski čokoladni kolač neobičnog naziva Kladkaka postao je popularan širom sveta.

 Švedski čokoladni kolač Izvor: Shutterstock

Kladkaka je najpopularniji čokoladni kolač u Švedskoj. U prevodu sa švedskog ime označava lepljivi, "blatnjavi" desert što ne čudi budući da tekstura i ukus podsećaju na kombinaciju braunija i lava kolača.

Reč o jednoj od najjednostavnijih poslastica koja se priprema za svega pola sata, od tek šest svakodnevnih namirnica koje većina ima kod kuće. Za pripremu ovoga deserta ne treba vam čak ni mikser.

Sastojci:

  • 350 g šećera
  • 250 g rastopljenog margarina
  • 120 g brašna
  • 65 g kakao praha
  • 3 jajeta
  • 2 kašičice ekstrakta vanile

Možda će vas zanimati

Priprema:

Prvo zagrejte rernu na 180 stepeni. Rastopljeni maslac pomešajte sa brašnom, šećerom i kakao prahom dok ne dobijete jednoličnu smesu. U testo dodajte cela jaja i ekstrakt vanile i sve zajedno još jednom dobro sve sjedinite. U okrugli kalup prečnika 24 cm koji ste prethodno premazali sa malo margarina ili pobrašnjavili, ulijte dobijenu smesu i ravnomerno rasporedite. Pecite u rerni oko 20-25 minuta. Površina kolača i ivice bi trebalo da budu dobro pečene, a unutrašnjost "lepljiva" i sočna. Možete da se poslužite provereom sa čačkalicom pre kraja pečenja. Kada je zabodete i izvadite ne bi trebalo da bude potpuno čista. Ostavite kolač da se u potpunosti ohladi, a potom ga isecite i poslužite uz kuglu sladoleda ili sa malo šlaga.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti