Kladkaka je najpopularniji čokoladni kolač u Švedskoj. U prevodu sa švedskog ime označava lepljivi, "blatnjavi" desert što ne čudi budući da tekstura i ukus podsećaju na kombinaciju braunija i lava kolača.

Reč o jednoj od najjednostavnijih poslastica koja se priprema za svega pola sata, od tek šest svakodnevnih namirnica koje većina ima kod kuće. Za pripremu ovoga deserta ne treba vam čak ni mikser.

Sastojci:

  • 350 g šećera
  • 250 g rastopljenog margarina
  • 120 g brašna
  • 65 g kakao praha
  • 3 jajeta
  • 2 kašičice ekstrakta vanile

Priprema:

Prvo zagrejte rernu na 180 stepeni. Rastopljeni maslac pomešajte sa brašnom, šećerom i kakao prahom dok ne dobijete jednoličnu smesu. U testo dodajte cela jaja i ekstrakt vanile i sve zajedno još jednom dobro sve sjedinite. U okrugli kalup prečnika 24 cm koji ste prethodno premazali sa malo margarina ili pobrašnjavili, ulijte dobijenu smesu i ravnomerno rasporedite. Pecite u rerni oko 20-25 minuta. Površina kolača i ivice bi trebalo da budu dobro pečene, a unutrašnjost "lepljiva" i sočna. Možete da se poslužite provereom sa čačkalicom pre kraja pečenja. Kada je zabodete i izvadite ne bi trebalo da bude potpuno čista. Ostavite kolač da se u potpunosti ohladi, a potom ga isecite i poslužite uz kuglu sladoleda ili sa malo šlaga.

Izvor: Stvar ukusa