Turska mozaik torta postala je nezaobilazan deo njihove tradicionalne kuhinje, sa kojom se uglavnom završava svaki porodični ručak. Ovaj desert pored toga što lepo izgleda, pravi se veoma lako, a što je najbolje od svega ne mora da se peče.

Glavni sastojak je čokolada i gotovo da nema turske domaćice koja nema svoju verziju recepta, a vi možete da se igrate ukusima, pa da dodajete sastojke kao što su žele bombone, kandirano voće ili orašaste plodove po ukusu.

Sastojci:

  • 150 g čokoladnih mrvica ili čokolade
  • 200 ml slatke pavlake
  • 150 ml mleka
  • 300 g keksa
  • 3 kašike istopljenog putera
  • 4 kašike kakao praha
  • 80 g lešnika
  • 80 g pistaća

Za glazuru:

  • 120 g čokolade

Priprema:

Slatku pavlaku zagrejte da bude vruća, pa njom prelijte čokoladne mrvice i mešajte dok se ne rastope. Dodajte rastopljeni puter, mleko i kakao prah, pa sve izmešajte da se sjedini. Keks grubo izlomite rukama u dublju činiju, dodajte cele lešnike i pistaće, pa sve prelijte čokoladom. Na prijanjajuću foliju istresite dobijenu smesu, zamotajte i rukama oblikujte rolat ili pravougaonik. Ostavite u zamrzivaču na sat vremena da se stegne. Čokoladu rastopite na pari ili u šerpici, pa sa njom prelijte kolač. Ostavite u frižideru na pola sata da se glazura stegne. Nakon toga secite na parčiće željene veličine i služite.

Izvor: Stvar ukusa 

*KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE!