Čokoladni deserti uvek su dobrodošli, a još kada se prave lako kao ovaj mus sa oreom keksom zadovoljstvo je duplo. Reč mus vodi poreklo iz francuskog rečnika i znači pena, a upravo takva je ova poslastica penasta i lagana.
Da biste dobili što bolji mus, potrebno je koristiti kvalitetnu čokoladu. Što je bolja čokolada, bolji je mus, a uživaćete u svakom zalogaju.
Sastojci:
Za koru:
- 10 komada oreo keksa
- 45 g putera
Za mus:
- 200 g čokolade
- 380 ml slatke pavlake
Za glazuru:
- 80 ml slatke pavlake
- 100 g čokolade
Priprema:
Oreo keks sameljite u blenderu, pa ga pomešajte s rastopljenim puterom da dobijete homogenu smesu. U male okrugle kalupe ili šire šolje formirajte koru i lepo je poravnajte. Za fil, čokoladu prelijte sa 80 mililitara slatke pavlake, pa je rastopite na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Preostalu slatku pavlaku umutite tako da dobijete čvrst šlag, pa pomešajte sa čokoladom i izmešajte da dobijete ujednačenu kremu. Fil rasporedite u kalupe. Stavite u zamrživač na sat vremena da se lepo stegnu. Za glazuru ponovo rastopite čokoladu zajedno sa slatkom pavlakom. Ostavite glazuru da se prohladi na sobnoj temperaturi, pa prelijte preko kolača. Ostavite u frižideru na pola sata da se glazura lepo stegne, a nakon toga poslastica je spremna za jelo.
Izvor: Stvar ukusa
*KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus