Pošto je sezona višanja stigla, ovaj čokoladni kolač je odličan način da ih iskoristite, a pritom se i zasladite.Potrebno je manje od 30 minuta za pripremu, a rezultat je neverovatan. Najbolji način da poslužite kolač je dok je još malo topao sa kašikom sladoleda na vrhu i otopljenom čokoladom.

Sastojci:

  • 300 g višanja, bez koštica
  • 30 g neslanog putera
  • 3 kašike šećera

Za testo:

  • 2 jajeta
  • 70 g šećera
  • 1/4 šolje ulja
  • 1/4 šolje običnog jogurta
  • 1 kašičica ekstrakta ruma
  • 6 g praška za pecivo
  • 40 g kakao praha
  • 40 g brašna
  • prstohvat soli

Priprema:

Prvo pravimo testo. U srednju posudu za mešanje dodajte jaja sa šećerom i ekstraktom ruma i mešajte dok ne dobijete kremastu i svetlo žutu boju. Dodati ulje i mešati da se sjedini. Dodajte običan jogurt i promešajte. Dodajte brašno, kakao , so i prašak za pecivo i promešajte da se sjedini. Ostavite na stranu dok ne pripremite višnje.

Stavite tiganj na srednju vatru. Dodajte puter i ostavite da se rastopi. Dodajte šećer i nastavite da kuvate dok se šećer ne rastvori. Dodajte višnje i sklonite sa vatre.

Sipajte čokoladnu smesu preko višanja i stavite na tihu vatru. Pokrijte i pecite oko 20 minuta ili dok čačkalica umetnuta u centar torte ne izađe čista. Preokrenite na tanjir za serviranje. Poslužite toplo sa sladoledom ili šlagom na vrhu i prelivom čokolade.

Izvor: Stvar ukusa

*KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE