Alva ili halva je poslastica, koje potiče sa Bliskog istoka. Najviše je rasprostranjena po arapskim zemljama i na Balkanu. Ime alva dolazi iz arapske reči halva, koja u prevodu znači slatkiš. Čuvena ćeten alva pravi se od tahinija koji je mnogima poznatiji kao sos od susama. Većina ne zna kako izgleda originalni recept za alvu i koriste onaj u koji se dodaje brašno, a po izvornom receptu u nju idu samo 3 sastojka.
Po želji u smesu možete dodati pečene lešnike, bademe, pistaće ili bilo koje druge orašaste plodove po ukusu.
Sastojci:
- 280 g šećera
- 100 ml vode
- 340 g tahinija
Priprema:
U šerpu supajte vodu i šećer, stavite na laganu vatru i mešajte dok se sav šećer ne rastopi. Kada sirup počne da vri skinite ga sa ringle, pa ga pomešajte sa tahinijem. Smesu mešajte dok se skroz ne izjednači i ne postane kremasta. Obložite četvrtasti kalup papirom za pečenje, prelijte dobijenu alvu i lepo je rasporedite. Kada postane dovoljno črsta, zamotajte je u papir, potom u providnu foliju i ostavite nekoliko sati u frižideru, a najbolje preko noći. Nakon toga odmotajte foliju, secite na parčiće željene veličine i služite.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem