Specijalitet sa severa Brazila, originalno se pravi sa marmeladom od gojabe, slično našem pekmezu od šipka. Priprema nije previše komplikovana, a sastojke sigurno već imate kod kuće, te nema potrebe da idete ni do prodavnice. 

Posebno je karakteristično ređanje tankih kora, koje se premazuju pa slažu jedna preko druge. Ovaj slatki rolat neobičnog imena "Bolo de rolo" sigurno će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 250 g margarina
  • 250 g šećera
  • 250 g brašna
  • 250 g pekmeza od šipka
  • 1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Umutite margarin sa šećerom, vanilom i žumancima, a od belanaca umutite sneg. U smesu dodajte naizmenično po kašiku brašna i snega od belanaca i sjedinite. Pripremite pleh za pečenje 26x40 cm pa ga podmažite i pospite brašnom. Testo podelite na tri dela i tanko namažite na pleh. Pecite svaku koru 3 do 4 minuta na 240 stepeni. Prvu odmah namažite tankim slojem pekmeza i u plehu zarolajte poprečno. Kada ispečete drugu koru, i nju premažite pekmezom, pa na nju stavite prvi rolat i zajedno urolajte u plehu. Ponovite postupak i sa trećom korom. Pospite šećerom u prahu, uvijte u foliju i ostavite 4 sata u frižideru. Na ovaj način korice će lepo upiti pekmez i rolat će biti savršeno sočan, a što duže stoji to je lepši.

Izvor: Stvar ukusa