Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JUGOSLOVENSKI RECEPT ZA KOH: Jednostavan kolač natopljen mlekom koji se često spremao, a sada mnogi ne znaju za njega

Autor Sanja Belinić

Koh je starinski kolač koji se često spremao u Jugoslaviji, a danas je nepravedno zaboravljen.

 Jugoslovenski recept za koh Izvor: Shutterstock

Koh je starinska poslastica koja se sprema od jeftinih namirnica. Jugoslovenske domaćice su ga često spremale jer su sve potrebne sastojke već imale u frižideru. Nekada je bio popularan isto kao i palačinke, ali danas ga ljudi sve manje spremaju. Ako niste do sada probali, onda obavezno napravite koh natopljen mlekom i saznajte zašto je cela Jugoslavija obožavala ovaj jednostavan kolač. 

  • Sastojci: 
  • 7 jaja
  • 7 kašika brašna 
  • 7 kašika griza 
  • 7 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera 
  • prstohvat soli
  • oko 1 l mleka 

Priprema:
Odvojite belanca i žumanca. Umutite penasto žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte griz i prosejano brašno. Sjedinite mikserom. Belanca umutite u čvrst šne sa prstohvatom soli, pa lagano dodajte u žumanca i sjedinite varjačom. Sipajte u tepsiju i stavite da se peče na 180°C dok ne porumeni. Izvadite i vruć koh prelijte mlekom. Ohladite na sobnoj temepraturi i da mleko lepo upije. 

Napomena: Ne sipajte odmah ceo litar mleka, nego polovinu, pa kada upije vidite da li treba da se dodaje. Kolač malo treba da pliva u mleku.  

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

marija

6 jaja+6 kašika šećera umešati, dodati 8 kašika griza i sipati u pleh da se peče. skuvati 2 litre mleka sa dodatih 3 kašike šećera na kraju pre vrenja i 2-3 kesice vanil šećera. Odmah nakon pečenja preliti mlekom i ostaviti da se ohladi, prijatno...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti