Sufle je desert koji nam dolazi iz Francuske. Veruje se da je sufle osmislio francuski kulinarski majstor, Vinsent La Šapel, početkom osamnaestog veka. U zavisnosti koje sastojke koristite sufle može da bude slan ili sladak. Mi vam donosimo recept za čokoladni sufle koji je izuzetno popularan u celom svetu, a njegova priprema zahteva malo vašeg vremena i strpljenja. Ali, na kraju se ispalti, jer je ovaj desert neverovatno ukusan. Ono što je bitno da uradite dok pripremate ovaj predivan desert jeste da žumanca i belanca mutite odvojeno, jer će tako biti lagan i pahuljast. Ako želite slanu verziju, pročitajte i kako se pravi sufle od sira.
- Sastojci:
- 2 kašike mleka
- 1 kašika slatke pavlake
- 75 g šećera
- 60 g tamne čokolade
- 2 jajeta
- 1 belance
- 1/4 kašičice soli
- 30 g nezaslađenog kakao praha
- 45 ml vode
- Još:
- 200 ml slatke pavlake
- 1 kašika šećera u prahu + za posipanje
Priprema:
Kalupe pospite granuliranim šećerom, pa izlijte višak. U šerpi pomešajte mleko i slatku pavlaku, pa kuvajte dok ne provri. Sklonite sa šporeta, pa dodajte rendanu ili lomljenu čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Dodajte kakao i vodu, pa promešajte i kuvajte kratko na pari. Zatim sklonite i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Odvojte žumanca od belanaca, pa umućena žumanca dodajte u čokoladnu smesu i promešajte. Belanca umutite sa prstohvatom soli, pa dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte i šne u čokoladnu smesu i lagano sjedinite. Uzmite kalupe iste veličine, pa ih premažite puterom i pospite šećerom. Sipajte smesu u kalup i poređajte na pleh od rerne. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 13-15 minuta. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Izvadite sufle iz rerne i pospite šećerom u prahu, pa ukrasite umućenom slatkom pavlakom. Služite odmah.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem