Mafini su jedna od omiljenih poslastica ljudi širom sveta. Neki ih više vole u slanoj varijanti, recimo sa lisnatim testom i belim mesom. Za danas smo pripremili malo drugačiji recept za mafine. Prave se od testa, a u svaki se dodaje i komad putera. Poseban ukus daje premaz sa instant kafom.
Sastojci:
- 50 ml mleka
- 30 ml vode
- 25 g brašna
- Za testo:
- 400 g brašna
- 50 g šećera
- 7 g suvog kvasca
- 8 g soli
- 140 ml mleka
- 1 jaje
- 50 g putera
- Za premaz sa kafom:
- 6 g instant kafe
- 12 ml vode
- 60 g putera
- 60 g šećera
- 1 jaje
- 70 g brašna
Recept za mafine od testa:
U šerpu ubacite mleko, vodu i brašno, pa mešajte na laganijoj vatri dok se ne zgusne. U većoj činiji dodajte brašno, šećer, kvasac i so, pa dobro promešajte žicom. Dodajte mleko, jaje i zgusnutu smesu. Zamesite testo za mafine i dobro premesite u posudi, prekrijte je prozirnom folijom i ostavite testo da odsotji 2 sata. Testo za mafine podelite na 8 delova, premesite svaki deo pojedinačno u kuglu, rukom stanjite u krug, pa ubacite po komad putera. Zatvorite ivice i oblikujte rukama, pa poređajte mafine u kalup za pečenje predviđen za njih. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 1 sat. Pomešajte vodu i instant kafu. Špatulom pomešajte šećer i puter, pa dodajte jaje. Umutite žicom, pa dodajte mešavinu kafe. Dodajte brašno i dobro promešajte sastojke za fil sa kafom. Prebacite fil sa kafom u kesu za zamrzivač ili špric za kolače, pa je nanesite na mafine. Pecite mafine na 180°C oko 25 minuta. Preporučujemo i mafine sa bundevom i jabukama.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem