Sastojci:

Za mafine:

  • 240 g brašna
  • 75 g nezaslađenog kakao praha
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • 250 šećera
  • 2 velika jajeta
  • 110 g otopljenog putera
  • 1 kašičica vanilinog esktrakta
  • 300 ml mlaćenice
  • 360 g pasiranih kupina
  • 240 g crne čokolade

Za glazuru:

  • 100 g omekšanog putera
  • 200 g šećera u prahu
  • 300 g pasiranih kupina
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • sveže kupine za ukras
Zašto je korisno jesti kupine?

Kupine spadaju u bobičasto voće koje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrže vitamin B1, B2, B3, B6, folnu kiselinu, vitamin A, kao i vitamine C, E i K. Bogate su gvožđem, fosforom, magnezijumom, kalijumom i cinkom.

Recept za mafine sa crnom čokoladom i kupinama:

Kako biste napravili mafine, zagrejte rernu na 175°C i pripremite kalup za mafine tako što ćete ga obložite korpicama. U posudi pomešajte brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i so. U posebnoj posudi umutite rastopljeni puter i šećer, a zatim umešajte jaja, ekstrakt vanile i pasirane kupine.

Postepeno naizmenično dodajte suve sastojke i mlaćenicu, lagano mešajući da se sjedine. Na kraju umešajte otopljenu crnu čokoladu. Napunite kalupe za mafine do tri četvrtine i pecite 18-20 minuta. Ostavite da se potpuno ohlade.

U činiji za mešanje umutite omekšali puter, šećer u prahu, pire od kupina i ekstrakt vanile dok smesa ne postane glatka. Po potrebi prilagodite konzistenciju slatkom pavlakom. Ukrasite i stavite kupinu na vrh svakog mafina. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i vazdušaste mafine sa borovnicom i limunom.

Pročitajte kako se prave najbolji brauni mafini sa čokoladom

BONUS VIDEO

Mafini sa borovnicama  Izvor: Mafini sa borovnicama

StvarUkusa