Sastojci:

  • 1 kg svežega voća poput jagoda, borovnica, pomorandže, malina itd.
  • 80 g džema od kajsija sa 1 kašičicom vode

Za koru:

  • 140 g putera, omekšanog na sobnoj temperaturi
  • 67 g šećera
  • 0,25 kašičice fine morske soli
  • 1 veliko žumance
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 190 g univerzalnog brašna

Za poslastičarski krem:

  • 1 celo veliko jaje
  • 2 velika žumanca
  • 100 g šećera
  • 3 kašike kukuruznog skroba
  • 0,13 kašičice fine morske soli
  • 244 g punomasnog mleka
  • 238 g slatke pavlake za šlag
  • 2 kašike putera
  • 2 kašičice vanilinog ekstrakta
Zašto je dobro jesti šumsko voće?

Šumsko voće je vrlo siromašno kalorijama i mastima, što ga čini odličnim za sve koji paze na telesnu težinu.

Recept za letnji tart sa svežim voćem:

Kako biste napravili ovaj tart, prvo pripremite koru. U posudi pomešajte šećer, so, puter i pavlaku i mutite na srednjoj brzini samo dok se ne sjedine (2-3 minuta). Dodajte žumance i vanilu i mutite dok se ne sjedine. Dodajte brašno i mešajte na maloj brzini dok se potpuno ne sjedini (1 minut). Prebacite testo na čistu radnu površinu i oblikujte ga u ravni disk. Pritisnite testo u okrugli kalup za tart prečnika 28 cm ili 25 cm. Testo treba da bude debljine oko 6 mm na dnu i stranicama pleha.

Koristite dno merne šolje da pritisnete testo. Poravnajte gornju ivicu vrhovima prstiju ili je odsecite nožem,tako da bude u ravni sa vrhom pleha. Pokrijte plastičnom folijom i zamrznite 30 minuta dok zagrevate rernu. Zagrejte rernu na 175°C. Postavite pleh u rernu i pecite na 175°C u sredini rerne 25-28 minuta ili dok ne porumeni, a zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.

Kada testo dostigne sobnu temperaturu, pažljivo uklonite spoljni obod pritiskom na dno kalupa. Da biste ga odvojili od dna, pažljivo umetnite nož između pleha i kore, pomerajući nož po ivicama pleha dok se dno lako ne odvoji.

Nakon toga pripremite poslastičarski krem. U srednjoj posudi otpornoj na toplotu pomešajte jaje, žumanca, šećer, kukuruzni skrob i so i snažno mutite dok ne postane potpuno glatko i posvetli, 2 minuta. U velikoj šerpi dodajte mleko, slatku pavlaku i puter i zagrevajte na srednjoj vatri dok ne počne da ključa, povremeno mešajući da biste sprečili da mleko zagori ili da se stvori film. Čim počne da ključa, sklonite sa vatre.

Dok stalno mutite smesu sa jajima, polako dodajte 1/3 vruće smese sa mlekom. Vratite toplu smesu sa jajima u šerpu sa preostalim mlekom i mutite dok se ne zgusne, oko 2 minuta. Prestanite da mešate nekoliko sekundi i čim vidite da počinje da ključa, smanjite vatru da biste je održali na veoma niskoj temperaturi ključanja i nastavite snažno da mutite 1 minut. Kada je gotov, krem treba da bude zgusnut, gladak i sjajan.

Sklonite sa vatre i umešajte ekstrakt vanile. Prebacite krem u plitku posudu i stavite plastičnu foliju direktno preko površine vrućeg krema da biste sprečili stvaranje kore i ostavite da dostigne sobnu temperaturu, a zatim stavite u frižider na najmanje 2 sata.

Postavite koru za tart na tanjir za serviranje i ravnomerno rasporedite poslastičarski krem po kori. Poređajte voće po želji. Voće možete poređati u kolutove ili ga nasumično posuti po vrhu. Potom napravite glazuru.

U posudi otpornoj na toplotu pomešajte džem od kajsija i 1 kašiku vode i zagrevajte u mikrotalasnoj pećnici 30 sekundi, samo toliko da džem omekša. Koristite četkicu za pecivo da premažete džem preko voća, nanoseći ravnomerni sloj preko cele površine voća. Servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najlepši tart sa svežim šumskim voćem.

Pročitajte i kako se pravi sočni tart sa bananom i čokoladom

BONUS VIDEO

00:26
Tart sa borovnicama  Izvor: Instagram/recetassaludables.alicia

StvarUkusa