Sastojci:

  • 3 jabuke
  • 2 kašike putera 
  • 50 g šećera 
  • Cimet po ukusu
  • 1 kašika limunovog soka

Za testo:

  • 2 jajeta
  • 1/4 kašičice soli
  • 100 g šećera 
  • 100 g putera
  • 320 g brašna 
  • 1 kašika praška za pecivo

Priprema:

Kad vam zatreba nešto brzo, mirisno i domaće, ovi kolačići sa jabukama i cimetom su pravi izbor. Lako se prave, mirišu na detinjstvo i savršeni su uz šolju kafe, čaja ili kao slatki zalogaj za poneti.

Savet:

Za dodatnu aromu možete u smesu dodati prstohvat muskatnog oraščića ili malo vanile. A ako volite hrskaviju koricu – pre pečenja pospite vrhove sirovih kolačića sa malo smeđeg šećera.

Oljuštite i očistite jabuke, pa ih isecite na sitne kockice.

Na tiganju istopite 2 kašike putera, dodajte jabuke, 50 g šećera, cimet i limunov sok. Dinstajte 5–7 minuta dok jabuke ne omekšaju i tečnost ne ispari. Ostavite da se prohlade.

U posebnoj činiji umutite jaja, so i 100 g šećera dok smesa ne postane svetla i penasta. Dodajte omekšali puter i sjedinite. Postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, mešajući dok ne dobijete meko, ali neljepljivo testo.

Umešajte dinstane jabuke i rukama oblikujte male kuglice ili ravne kolačiće. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 12–15 minuta, dok blago ne porumene. Ostavite da se prohlade, pa po želji pospite prah šećerom.

Bonus video

00:59
domaći keks sa jabukama Izvor: instagram/cookistwow