Ovaj kolač sa kafom spoj je nežnog testa i bogatog mirisa kafe, idealan za ljubitelje slatkog i aromatičnog deserta. Mekan, sočan i jednostavan za pripremu, savršen je za popodnevnu užinu ili posle obroka uz šolju kafe. Uz malo oraha ili glazuru od čokolade možete ga dodatno obogatiti i učiniti raskošnijim.

Osnovne informacije

Kuhinja: Internacionalna

Tip jela: Kolač

Porcije/Količina: 8–10 parčića

Ukupno vreme pripreme: 50 minuta

Težina: Lako

Sastojci:

Za testo

  • 1 1/2 kašike instant kafe
  • 80 ml toplog mleka 
  • 3 jajeta
  • ¼ kašičice soli
  • 175 g šećera 
  • 80 ml biljnog ulja 
  • 200 g običnog brašna 
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za preliv

  • 90 g šećera u prahu 
  • 2–3 kašike mleka pomešano sa 1 kašičicom instant kafe

Dodatno (po želji)

  • Malo seckanih oraha
  • Otopljena čokolada
Savet:

Kafu rastvorite u toplom mleku i dobro prohladite pre dodavanja u smesu, da se jaja ne bi „skuvala“.

Priprema:

Priprema testa

Rastvorite instant kafu u toplom mleku i ostavite da se prohladi. Umutite jaja sa šećerom i solju dok ne postanu penasta. Dodajte ulje, vanilu, esenciju badema i ohlađenu kafu, pa sjedinite. Umešajte prosejano brašno sa praškom za pecivo laganim pokretima.

Pečenje kolača

Sipajte smesu u pleh 20 x 20 cm obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C 30–35 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite kolač da se ohladi.

Preliv i dekoracija

Pomešajte šećer u prahu sa mlekom i kafom i prelijte ohlađeni kolač. Po želji pospite seckanim orasima ili prelijte otopljenom čokoladom.

Bonus video

00:32
Recept za čizkejk tiramisu Izvor: Instagram/giallozafferano