Zaboravite na štrudle sa makom, kada probate ove štapiće nećete moći da prestanete da jedete. Napravite najbolje testo koje je toliko mekano, a uspeva svima, pa premažite filom od maka. Prelepi štapići sa mako su odličan izbor i za večeru, ali i kada vam se prijede nešto slatko. 

Sastojci:

  • 320 ml ulja 
  • 150 g šećera 
  • 2 belanca 
  • 1 kašičica soli 
  • 10 g kvasca 
  • 200 ml vode 
  • 400 ml mleka 
  • 720 g brašna 
  • 300 g maka 
  • 1 jaje 

Priprema:
Šećer (60 g), so, kvasac, ulje (90 ml) i belanca pomešajte. Kada sjedinite, sipajte toplo mleko (200 ml) i vodu i sve dobro promešajte. Dobijenu smesu sipajte u brašno i umesite testo. Pokrijte i ostavite da odstoji sat vremena. Premesite testo i podelite na 6 delova. Nauljite radnu površinu (20 ml), i svaki deo testa razvucite u tanak krug. Mak pomešajte sa šećerom (90 g) i uljem (189 ml) i dobro sjedinite. Premažite testo, pa stavite drugi krug testa i tako dok ne utrošite materijal. Opet razvucite rukama u veći pravougaonik. Zatim isecite trake. Svaku traku preklopite, pa uvrtite. Ređajte u pleh obložen pek papirom. Premažite umućenim jajetom. Pecite na 180°C oko 25 minuta. 

Izvor: Stavr ukusa