Starinska pita sa sirom koja je zapravo desert, nekada je bila klasik na trpezama u svakom domu širom bivše Jugoslavije. Moglo bi se reći da je ovo bila domaća verzija sada već čuvenog čizkejka, a sve domaćice su znale recept napamet. Priprema nije previše komplikovana, a sir u kombinaciji sa limunom čini je potpuno osvežavajućom. Prisetite se starih dobrih dana i napravite ovu ukusnu pitu sa slatkim sirom po receptu iz bivše Jugoslavije. 

Sastojci:

Za testo:

  • 220 g brašna
  • 150 g šećera
  • 2 jajeta
  • 200 ml ulja
  • 200 ml mleka
  • narendana korica limuna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica prašak za pecivo

Za nadev:

  • 500 g kravljeg sira za mazanje
  • 4 kašike kisele pavlake
  • 2 jajeta
  • sok od jednog limuna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 g šećera

Priprema:

Mikserom umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne pobele, a potom dodajte ulje, mleko i narobani koricu limuna, pa još jednom sve umutite. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, pa prosejte u smesu. Ručno mešajte dok ne dobijete glatku testo bez grudvica. Na dno podmazanog kalupa formirajte koru od polovine testa i pecite oko desetak minuta na 180 stepeni. Za to vreme pripemite nadev. Sve sastojke pomšeajte ud subljij činiji da dobijete kompaktnu smesu. Preko pečenog testa ravnomerno rasporedite nadev, a potom preko stavite preostalo testo. Vratite pitu u rerni i pecite još nekih pola sata. Kada se prohladi secite na parčice željene veličine i služite.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE