"Cinnamon rolls" kod nas poznatije kao cimet rolnice su slatko pecivo koje nam dolazi iz Švedske, a tamo se i 4. oktobra obeležava i nacionalni dan ove poslastice. Cimet rolnice su mekane kao pena, a njihova bela glazura je ono što ih čini prepoznatljivim, jer se ne pravi na klasičan način. Umesto šećera, koristi se krem sir u kombinaciji sa još par mirisnih sastojaka.
- Sastojci:
- Za testo:
- 300 g brašna
- 160 g mleka
- 1 jaje
- 30 g šećera
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1/2 kašičice soli
- 40 g neslanog putera
- Za punjenje:
- 80 g smeđeg šećera
- 1 kašika mlevenog cimeta
- prstohvat soli
- Za glazuru od krem sira:
- 150 g krem sira
- 30 g šećera u prahu
- 2-3 kašike mleka
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema:
Pomešajte toplo mleko, kvasac i šećer. Ostavite 5 minuta da se aktivira, a zatim dodajte jaje i sve dobro sjedinite. U dobijenu smesu dodajte brašno i so, pa umesite testo. Pokrijte i ostavite da stoji 30 minuta, a zatim dodajte puter sobne temeprature i dobro umesite testo da se lepo sjedine sastojci. Nauljite i pokrijte, pa ostavite da se udvostruči. U posudi pomešajte šećer, cimet i so, pa lepo promešajte. Razvucite testo u tanak pravougaonik, pa premažite puterom sobne temperature i pospite punjenje od šećera i cimeta. Urolajte i lepo zatvorite, pa isecite na 9 jednakih delova. Pleh nauljite, pa obložite pek papirom i poređajte rolnice. Zatim pokrijte krpom i ostavite da odstoji nekih 45-60 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 22-25 minuta. Umutite krem sir sa šećerom u prahu, pa sipajte mleko i vanilu. Sve dobro sjedinite i premažite cimet rolnice.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem