"Cinnamon rolls" kod nas poznatije kao cimet rolnice su slatko pecivo koje nam dolazi iz Švedske, a tamo se i 4. oktobra obeležava i nacionalni dan ove poslastice. Cimet rolnice su mekane kao pena, a njihova bela glazura je ono što ih čini prepoznatljivim, jer se ne pravi na klasičan način. Umesto šećera, koristi se krem sir u kombinaciji sa još par mirisnih sastojaka. 

  • Sastojci:
  • Za testo:
  • 300 g brašna
  • 160 g mleka 
  • 1 jaje 
  • 30 g šećera
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1/2 kašičice soli
  • 40 g neslanog putera
  • Za punjenje:
  • 80 g smeđeg šećera 
  • 1 kašika mlevenog cimeta
  • prstohvat soli
  • Za glazuru od krem sira:
  • 150 g krem sira 
  • 30 g šećera u prahu
  • 2-3 kašike mleka
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile

Priprema: 

Pomešajte toplo mleko, kvasac i šećer. Ostavite 5 minuta da se aktivira, a zatim dodajte jaje i sve dobro sjedinite. U dobijenu smesu dodajte brašno i so, pa umesite testo. Pokrijte i ostavite da stoji 30 minuta, a zatim dodajte puter sobne temeprature i dobro umesite testo da se lepo sjedine sastojci. Nauljite i pokrijte, pa ostavite da se udvostruči. U posudi pomešajte šećer, cimet i so, pa lepo promešajte. Razvucite testo u tanak pravougaonik, pa premažite puterom sobne temperature i pospite punjenje od šećera i cimeta. Urolajte i lepo zatvorite, pa isecite na 9 jednakih delova. Pleh nauljite, pa obložite pek papirom i poređajte rolnice. Zatim pokrijte krpom i ostavite da odstoji nekih 45-60 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 22-25 minuta. Umutite krem sir sa šećerom u prahu, pa sipajte mleko i vanilu. Sve dobro sjedinite i premažite cimet rolnice.

BONUS VIDEO: 

Jelena Perić napravila rolice s cimetom Instagram

Izvor: Stvar ukusa