Napoleon torta je po ukusu najsličnija krempitama, ali je izgled i sama priprema malko drugačija. Ako nekoga ko voli krempite želite da obradujete tortom gotovo istog ukusa, onda je ovo ono što tražite.
Poreklo ove torte i dalje je upitno i teško se može reći čija je to torta u svom originalu. Dok neki tvrde da ona nema nikakve veze sa poznatim francuskim vođom i da je zapravo nastala u Rusiji, drugu kažu da se torta prvobitno pravila u obliku trougla koji simbolizuje Napoleonovu kapu, ali s vremenom je oblik izgubio smisao, pa se torta najčešće pravi u okrugloj ili četvrtastoj formi.
Sastojci:
Za kore:
- 800 g lisnatog testa
Za krem:
- 400 ml mleka
- 6 žumanaca
- 120 g šećera
- 5 ml ekstrakta vanile
- 50 g skroba
- 50 g putera
- 200 g krem sira
- 250 g kondenzovanog mleka
Za dekoraciju:
- listići badema
Priprema:
Lisnato testo isecite na tri jednaka dela, poređajte na pleh obložen pek papirom i pecite na 180 C oko 15 minuta. Kada je pečeno ostavite da se malo prohladi, pa gornju koricu izmrvite rukama i ljuspice sačuvajte za dekoraciju. Svako parče lisnatog testa podelite na dva dela, tako da ukupno dobijete 6 korica. Za krem u žumanca dodajte šećer i skrob, pa sve sjedinite ručnom mutilicom. Dobijenu smesu ulijte u mleko i kuvajte uz konstantno mešanje dok ne dobijete finu kremu. U fil dodajte ekstrakt vanile i puter isečen na kockice, pa mešajte dok se puter ne rastopi. Ostavite da se prohladi na sobnoj temepraturi, a za to vreme umutite krem sir sa prokuvanim kondenzovanim mlekom. Pomešajte sa filom od žumanaca i sve lepo sjedinite. Prvo stavite jednu koru, premažite je filom, preko nje drugu i postupak ponavljate dok ne utrošite sve kore. Na kraju celu tortu namažite ostatkom fila, ukrasite sa mrvicama od lisnatog testa, a odozgo pospite seckanim bademima. Ostavite u frižideru da se hladi najmanje sat vremena.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom