Sastojci:

  • 250 ml kisele pavlake
  • 280 g pšeničnog brašna
  • 150 g šećera
  • 3 jajeta
  • 3 pune kašike kakao praha
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica stonog sirćeta

Za krem:

  • 800 ml kisele pavlake
  • 220 g šećera
  • 10 g vanilinog šećera
  • 25 g kisele pavlake sa gustinom
Zašto je korisno jesti kiselu pavlaku?

Kisela pavlaka povećava osećaj sitosti zbog mlečne masti. Bogata je kalcijumom koji je važan za zdravlje kostiju. Takođe u njoj se nalaze vitamini A i E, kao i kompleks B vitamina.

Recept za tortu sa kiselom pavlakom:

Za ovu tortu u činiju razbiti 3 jajeta i dodajte 150 g šećera. Jaja i šećer dobro umutite mikserom. U umućena jaja dodajte 250 ml kisele pavlake i sve dobro izmešajte. U ovu mešavinu dodajte 280 g brašna u 2 faze. Svaki put dobro izmešajte testo mikserom, dok ne postane glatko. Jednu kašičicu sode prelijte kašičicom sirćeta i odmah dodajte u testo.

Sve pomešajte. Dno pleha za pečenje obložite papirom za pečenje. Prečnik kalupa za torte je 21 cm i treba vam dva kalupa, kako biste ispekli dva patišpanja odjednom. Ako nemate dva identična kalupa, patišpanje možete peći jedan po jedan – prvo svetli, pa tamni.

Polovinu testa sipajte u jedan od kalupa i rasporedite u ravnomernom sloju. U preostalo testo dodajte kakao. Sve prvo dobro izmešajte isključenim mikserom da kakao ne praši. Zatim uključite mikser i mešajte testo dok ne postane glatko. Stavite čokoladno testo u drugi kalup za pečenje i ravnomerno ga rasporedite. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni.

Pecite patišpanje oko 25 minuta, a nakon toga ih ohladite. Pređite na pripremu pavlake. U činiju sipajte 800 ml kisele pavlake, dodajte 220 g šećera i 10 g vanilinog šećera. Sve mešajte mikserom, dok se šećer ne rastvori. U pavlaku sa šećerom dodajte 25 g pavlake sa gustinom. Mešajte sve dok se potpuno ne rastvori.

Patišpanje izvadite iz kalupa. Malo smanjite prečnik patišpanja tako što ćete da odsečete oko 1-1,5 cm sa ivica, to ćete koristiti za ukrašavanje torte. Svaki patišpanj prerežite horizontalno na 2 dela. Trebalo bi da dobijete 2 bela i 2 čokoladna patišpanja. Prvo stavite beli patišpanj na tanjir za serviranje i sipajte deo mešavine pavlake. Zatim stavite čokoladni patišpanj i deo pavlake. Naizmenično ređajte patišpanje i pavlaku, pa završite tako što ćete pavlakom da ukrasite površinu torte.

Sastavljenu tortu prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider na 12 sati. Ohlađenu tortu izvadite iz frižidera i stavite na tanjir za serviranje. Pokrijte vrh i strane torte preostalom pavlakom. Isecite komade torte na mrvice. Podeliti tortu na 4 dela. Svaki deo ukrasite mrvicama, naizmeničnim bojama. Uživajte! Isprobajte i recept za Milka tortu.

Pročitajte kako se pravi svečana čokoladna torta gotova za manje od sat vremena

BONUS VIDEO

Najsočnija čokoladna torta bez pečenja  Izvor: Najsočnija čokoladna torta bez pečenja

StvarUkusa