Pite su omiljeno srpsko pecivo, bilo da ih jedemo kao obrok ili služimo za predjelo kada su neke proslave. Najčuvenija je gibanica, a posle nje idu burek, kao i sve one pite sa mesom, zeljem, sirom... Pita koja se lako sprema i svi je volimo je i harmonika od gotovih kora, a poslužite je sa domaćim jogurtom od 2 sastojka.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 3 jajeta
- so (ako je sir jako slan stavite manje soli)
- 200 ml jogurta
- 300 g sitnog sira
- 200 ml kisele vode (ili obične)
- 80-100 ml ulja
- 2 kašike griza
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- susam
Priprema:
U činiju stavite sve sastojke i izmešajte. Tepsiju podmažite uljem i na dno raširite jednu koru. Ostale listove kora savijte kao kada pravite lepezu i slazite jednu uz drugu dok ne popunite tepsiju. Tepsija je 36×20 cm. Preko složenih kora sipajte fil, premažite ga između kora. Ostavite da upije i odstoji 15 minuta. Preko pospite susam. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 30-40 minuta. Ostavite pitu u rerni da se prohladi, pa je isecite i poslužite.
Izvor: cooking
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem