Pite su omiljeno srpsko pecivo, bilo da ih jedemo kao obrok ili služimo za predjelo kada su neke proslave. Najčuvenija je gibanica, a posle nje idu burek, kao i sve one pite sa mesom, zeljem, sirom... Pita koja se lako sprema i svi je volimo je i harmonika od gotovih kora, a poslužite je sa domaćim jogurtom od 2 sastojka

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 3 jajeta
  • so (ako je sir jako slan stavite manje soli)
  • 200 ml jogurta
  • 300 g sitnog sira
  • 200 ml kisele vode (ili obične)
  • 80-100 ml ulja
  • 2 kašike griza
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • susam

Priprema:

U činiju stavite sve sastojke i izmešajte. Tepsiju podmažite uljem i na dno raširite jednu koru. Ostale listove kora savijte kao kada pravite lepezu i slazite jednu uz drugu dok ne popunite tepsiju. Tepsija je 36×20 cm. Preko složenih kora sipajte fil, premažite ga između kora. Ostavite da upije i odstoji 15 minuta. Preko pospite susam. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 30-40 minuta. Ostavite pitu u rerni da se prohladi, pa je isecite i poslužite.

Izvor: cooking