Ambasador rolat koji je poznat i kao Mačije oči možete da pripremate za rođendane ili slave. Dostojno menja svaku tortu i izgledom i ukusom. Trebaće vam malo strpljenja, ali isprobajte obavezno, jer će vam sigurno uspeti iz prve. Ako želite možete ga dekorisati i čokoladnom glazurom.
Sastojci:
Za rolat:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 2 kašike brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
- 700 ml mleka
- 5-6 kašika šećera
- 10 g vanilin šećera
- 6 kašika gustina (ili brašna)
- 2 kašike brašna
- 125 g maslaca (ili margarina)
Još:
- 3-4 banane
- sok od 1 limuna
- mleveni keks (ili orasi, lešnici...)
Priprema:
Umutite kratko belanca, pa dodajte šećer. Nastavite da mutite i dodajte postepeno žumanca. U umućenu smesu dodajte prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo. Sjedinite mikserom, pa sipajte u pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Urolajte jedan kraj do sredine, a zatim i drugi kraj. Pokrijte krpom i ostavite da se ohladi. Mleko (500 ml) stavite da proključa, a u preostalo dodajte gustin, brašno, šećer i vanilin šećer. Dobro promešajte. U provrelo mleko sipajte dobijenu smesu i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. U ohlađen fil dodajte maslac i umutite. Banane premažite limunovim sokom. Koru odrolajte, pa premažite polovinom fila. Na jedan kraj stavite banane, kao i na drugi. Opet urolajte jedan kraj do sredine, kao i drugi. Premažite ostatkom fila. Pospite keksom ili orasima.
Izvor: Cooking
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus