Italijani su poznati po dobroj klopi i kolačima. Iz te zemlje dolaze nam lazanje, različite paste i ravioli, kao i tiramisu, kanoli, pana kota... Pica je njihov zaštitni znak, a sada probajte još jedan recept koji će vas oduševiti. U pitanju je torta od testa i jabuke. Zanimljiv način pripreme koji ne zahteva posebno poslastičarsko umeće. 

Sastojci:

Za fil:

  • 250 ml mleka
  • 50 g šećera
  • 1 žumance
  • 1 kašika kukuruznog skroba
  • 1 kašika brašna
  • 1 kesica vanilin šećera

Za testo:

  • 2 jajeta
  • 100 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mleka
  • 250 g brašna
  • 12 g praška za pecivo
  • 1 jabuka

Priprema:

U mleko dodajte žumance, šećer, kukuruzni skorb, brašno i sjedinite. Kuvajte dok se ne zgusne, uz konstantno mešanje. Na pola kuvanja dodajte vanilin šećer. Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje i mleko. Dobro sjedinite smesu mikserom. Sipajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Sjedinite. Sipajte smesu u kalup prečnika 18 cm obložen pek papirom. Fil sipajte u kesu za zamrzivač, pa od sredine krenite da pravite krug tako što ćete da uvijate. Između stavite tanko seckanu jabuku. Pecite na 180°C nekih 40 minuta. Gotovu tortu pospite šećerom u prahu.