Božić je najradosniji praznik. Prvi dan je uvek 7. januara, a praznuje se tri dana. Ljudi se pozdravljaju: "Hristos se rodi!", a otpozdravljaju: "Vaistinu se rodi!" Na Božić, rano ujutru, u kuću dolazi specijalni gost (to se obično dogovori sa domaćinom). On se zove položajnik ili polažajnik. Smatra se da će ta osoba cele naredne godine donositi sreću u kuću. Porodica se obično okuplja za ručkom, a pre toga se lomi česnica. Stari običaj je da se na Božić na vašoj trpezi nađe bar sedam jela, jer ona simbolišu sreću i blagostanje, odnosno da ćete čitave godine imati šta da jedete. Običaj potiče još iz starih vremena kada nije bilo dovoljno namirnica i svako jelo je simbolisalo jedan dan u nedelji, zato ih je obavezno bilo sedam na trpezi.

Saznajte i šta treba da se nađe na trpezi

Suvo voće i urme

Obavezni su i na božićnoj, ali i na trpezi za Badnje veče. Možete da služite kao dekoraciju, ali i slatku užinu.

Česnica 

Česnica je pogača koja se mesi bez kvasca, a u nju se obavezno stavlja novčić. Vrti se u krug i lomi pre ručka, a smatra se da će osoba koja izvuče novičić imati sreće i novca. Takođe možete da stavite drvo drena ili neku žitaricu, za zdravlje i bolje useve. 

Predjelo

Za predjelo se obično služe suhomesnati proizvodi, sir, kajmak i salate. To jedite uz česnicu, a možete da napravite i neku pitu

Salata 

Na prazničnoj trpezi nezaobilazne su ruska ili mimoza. Ukoliko želite da napravite neku drugu probajte kupus salatu koja se pravi malo drugačije, a odlična je uz pečenje. A i pečene paprike su dobro rešenje. 

Čorba ili supa 

Pre glavnog jela obično se služi čorba ili supa, a najpoznatije su domaća sa rezancima ili sa knedlama. Ako se odlučite za čorbu onda obavezno poslužite teleću.

Sarma

Bez sarme ne može da prođe nijedna svečana ili praznična trpeze zimi, a ona se služi pre pečenja.

Pečenje

Običaj je da se za Božić jede praseće ili jagnjeće pečenje, a možete da ga ispečete sami kod kuće.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE