Cvekla će učiniti da se omiljeni hleb Italijana savršeno uklapa u svaku gozbu. Ali ako vam se ne dopada ovako jarka boja možete da napravite i tradicionalnu fokaču. 

Sastojci:

  • 500 g cvekle, oprano, oljušteno i iseckano
  • 150 g vode
  • 7 g aktivnog suvog kvasca
  • 40 g maslinovog ulja
  • 25 g šećera
  • 15 g sirćeta
  • 540 g brašna
  • 12 g soli

Priprema:

Skuvajte cveklu, a zatim kroz gazu procedite sok. Uzmite 400 g soka i zagrejte te ga. Kada bude mlak dodajte kvasac i promešajte.  Dodajte ulje, šećer i sirće u posudu i mešajte dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte brašno i so, pa grubo umesite testo. Testo treba da ima lepljivu konzistenciju.
Oblikujte loptu, pa nauljite testo i posudu. Pokrijte i neka odmori u frižideru 8-12 sati. Prebacite testo u podmazani pleh i lagano ga utapkajte. Pokrijte posudu i pustite da testo odstoji 1,5 do 2 sata, dok se ne udvostruči.

Zagrejte rernu na 235°C. Ako u rerni imate ventilator, uključite i to. Kada je testo spremno, nauljite ga, a zatim podmažite i ruke. Udubite testo prstima. Na vrh stavite seckani čeri i masline, kao i svež ruzmarin. Stavite fokaču na srednju rešetku, a na gornju stavite prazan pleh, koji služi da zaštiti boju fokače. Ako preskočite ovaj korak hleb će biti mutan. Pecite 25 do 35 minuta.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: stvarukusa.rs