Testo od krompira nije rezervisano samo za njoke i knedle, od njega možete napraviti i divne kiflice. Što je najbolje od svega prilično su neutralnog ukusa, pa možete da ih punite slatkim ili slanim nadevom. Takođe, odlična stvar je što ovo testo možete da pripremite i dan dva unapred i da ga čuvate u frižideru. Kiflice od krompirovog testa biće mekane i vazdušaste, a ako ih budete čuvali u činiji sa poklopcem ostaju sveže i po nekoliko dana.
Sastojci:
- 250 ml mleka
- 250 g skuvanog krompira
- 160 g putera
- 120 g šećera
- 1 kašičica soli
- 120 ml vode
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 jajeta
- 600 g brašna
Priprema:
Sipajte mleko u šerpicu i stavite na šporet da se zagreje, stalno mešajući dok se ne počne da se prave mehurići po ivicama šerpe. Mleko sipajte u posudu pa dodajte izgnječen krompir, puter, šećer i so. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine i rastope. Ostavite mešavinu sa strane da ohladi na sobnu temperaturu. Kvasac pomešajte sa toplom vodom, ostavite da se aktivira par minuta, a zatim kvasac i ulupana jaja sipajte u mešavinu krompira i mleka pa sve dobro izmešajte. Dodajte polovinu brašna, zamesite testo, pa ostavite da odmara sat vremena. Nakon toga dodajte preostalo brašno i zamesite testo koje treba da bude lepljivo. Testo podelite u dva dela, pa svako razvucite oklagijom što tanje i isecite na jednake trouglove. Od svakog trougla napravite jednu kiflicu tako što ćete ga urolati od šire strane prema vrhu. ređajte ih na pleh obložen pek papirom pokrijte kropom i ostavite još pola sata da odmore. Pecite ih u rerni zagrejanon na 180 stepeni oko 15 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem