Mekike smo nekada stalno jeli za doručak sa čašom jogurta. Ovo pecivo nije komplikovano za pripremu, a jedino što treba da uradite jeste da dobro umesite testo. Umesto da napravite prazne mekike, mi vam predlažemo da isprobate ovaj recept i da ih napunite sirom. Ako volite da jedete mekike isprobajte i grčki recept

Sastojci:

  • 300 ml mleka 
  • 1 ravna kašika šećera 
  • 1 kesica suvog kvasca 
  • 1 kašičica soli 
  • 450 g brašna
  • 30 ml ulja  
  • 300 g tvrdog sira 
  • 1 jaje 

Recept za mekike punjene sirom: 

U posudi pomešajte toplo mleko, kvasac i šećer. Dodajte prosejano brašno i so, pa umesite testo. Sipajte ulje i dobro umesite testo, pa stavite u posudu i pokrijte providnom folijom. Ostavite da nadođe nekih sat vremena. Podelite testo na 10 jednakih delova i oblikujte loptice. Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođu nekih 40 minuta. Svaku lopticu razvucite i na sredinu sipajte renadni sir koji ste pomešali sa jajetom. Oblikujte čamac tako da zatvorite testo i onda ponovo pokrijte, pa ostavite da odstoji još 10 minuta. Nauljite i rukama razvucite još malo, pa stavite u tiganj u kojem ste zagrejali malo ulja. Pritisnite gnječilicom za krompir, a onda pržite sa obe strane. 

Pročitajte i ovo: Azijski recept za mekike bez kvasca

BONUS VIDEO: 

Intsgram/Cookistwow Krofne sa rupom na sredini

StvarUkusa/S.B.