Sastojci:
- 56 g putera, omekšanog na sobnu temperaturu
- 500 g višenamenskog brašna, plus još za valjanje
- 50 g šećera
- 2 kašičice soli
- 1 kašika aktivnog suvog ili instant kvasca
- 360 ml hladnog mleka
- 113 g čokolade, grubo seckane
Za puter sloj:
- 340 g putera, omekšanog na sobnu temperaturu
- 16 g brašna
- jaje razmućenog sa 30 ml mleka
Recept za domaće kroasane sa čokoladom:
Kako biste napravili kroasane nasecite puter na četiri kriške i izmešajte mikserom pomoću kuke za testo. Dodajte brašno, šećer, so i kvasac. Uključite mikser na nisku-srednju brzinu da sjedinite sastojke. Dok mikser radi, polako sipajte mleko. Kada dodate sve mleko, uključite mikser na srednju brzinu i počnite da mesite testo.
Mesite testo rukom na lagano pobrašnjenoj površini punih 5 minuta. Ako testo postane previše lepljivo tokom procesa mešenja, pospite 1 kašičicu brašnana testo ili na radnu površinu. Izvadite testo iz činije i pobrašnjenim rukama izradite kuglu. Stavite ga na lagano pobrašnjen pleh. Lagano poravnajte testo i pokrijte ga plastičnom folijom ili aluminijumskom folijom. Stavite ceo pleh u frižider i ostavite pokriveno testo da odstoji u frižideru 30 minuta.
Izvadite ga iz frižidera. Počnite da ravnate testo rukama. U ovom koraku ga razvaljate u pravougaonik, a nakon toga urolajte. Testo će se vraćati u prvobitni ovalni oblik, ali nastavite da obrađujete ivice rukama i oklagijom dok ne dobijete pravougaonik odgovarajuće veličine. Razvaljano testo stavite nazad na pleh. Prekrijte ga plastičnom folijom ili aluminijumskom folijom, stavite ceo pleh u frižider i ostavite da poklopljeno testo odstoji u frižideru 4 sata ili preko noći. Za puter sloj u velikoj posudi mikserom umutite puter i brašno dok smesa ne postane glatka. Prebacite smesu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Koristeći kašiku ili malu lopaticu, izravnajte u pravougaonik 18x26 cm. Stavite ceo lim za pečenje u frižider i hladite sloj putera 30 minuta.
Nakon toga razvaljaćete testo u veliki pravougaonik. Uradite to na lagano pobrašnjenoj površini. Izvadite i testo i slojeve putera iz frižidera. Stavite sloj putera u sredinu testa i preklopite svaki kraj testa preko njega. Zatvorite ivice testa preko sloja putera najbolje što možete prstima. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte testo u pravougaonik veličine 26 × 50 cm. Najbolje je da se kotrljate napred-nazad tako da kraći kraj testa bude okrenut prema vama. Koristite prste ako je potrebno. Presavijte testo po dužini na trećine.
Nakon toga ponovo okrenite testo tako da kraći kraj bude okrenut prema vama. Razvaljajte ga još jednom u pravougaonik veličine 26 × 50 cm, a zatim preklopite testo po dužini na trećine. Testo mora biti u frižideru između 2. i 3. savijanja, jer je do sada dosta obrađeno. Preklopljeno testo stavite na pleh, prekrijte plastičnom folijom ili aluminijumskom folijom i ostavite u frižideru 30 minuta pre trećeg savijanja. Na kraju testo još jednom savijte u pravougaonik iste veličine, po dužini na trećine.
Preklopljeno testo stavite na obložen pleh, pokrijte plastičnom folijom ili aluminijumskom folijom i ostavite u frižideru 4 sata ili preko noći. Na kraju sledećeg koraka, biće vam potrebna 2 pleha za pečenje obložena silikonskim prostirkama za pečenje ili papirom. Testo je trenutno na obloženom plehu u frižideru, tako da već imate 1 pripremljenu. Oblikujte kroasane tako što ćete da izvadite testo iz frižidera. Na blago pobrašnjenoj površini razvaljajte testo u pravougaonik veličine 21 × 50 cm. Koristite prste ako je potrebno. Koristeći sekač za picu ili oštar nož, isecite testo na pola vertikalno. Zatim isecite 3 jednake kriške horizontalno i dobićete 8 pravougaonika. Presecite svaki pravougaonik na pola po dužini tako da imate 16 pravougaonika veličine 5 × 13 cm.
Koristeći prste ili oklagiju, istegnite ga tako da bude dugačak oko 21 cm. Stavite nekoliko komadića čokolade u jedan sloj na jedan kraj i čvrsto umotajte testo oko čokolade. Ponovite sa preostalim testom, stavite oblikovane kroasane na 2 obložena pleha za pečenje, po 8 po plehu. Lagano pokrijte plastičnom folijom ili aluminijumskom folijom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi1 sat, a zatim stavite u frižider da odmara 1 sat ili do 12 sati. Zagrejte rernu na 204°C. Umutite jaje sa mlekom. Izvadite kroasane iz frižidera. Svaki lagano premažite jajetom. PPecite dok kroasani ne porumene, oko 20 minuta. Okrenite tepsiju na pola pečenja. Izvadite čokoladne kroasane iz rerne i stavite na rešetku da se ohlade nekoliko minuta pre serviranja. Možda ćete želeti da napravite i mekane kroasane bez glutena.
Pročitajte kako se prave prženi kroasani punjeni nutelom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Profesorka informatike Nada Mišković: Mentorka pobedničkog tima mts app konkursa
Palenta sa pasuljem i blitvom
Recept za najbolji pilav
Posne rum štanglice
Jafa rozen kocke za slavu