Banica je specifična vrsta domaće pite karakteristična za belopalanački i pirotski kraj. Banica je takođe vrsta domaće pite i u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji. Za razliku o gibanice kod banice se kao i kod pite kore motaju i savijaju u spiralu. Osim u načinu izrade i odnosu sastojaka banica je u odnosu na gibanicu i pitu hrskavija.
Postoji više sličnih načina, recepata, za pripremu banice. Suština je da se kore prave od testa "sukanjem" oklagijom. Razvučena kora se filuje filom od jaja i sira. Tepsija se podmaže svinjskom mašću a zatim se kore uvijaju i ređaju u spiralu. Posle ređanja filovanih kora pita se prelije vrelom mašću a zatim peče u rerni. Po završenom pečenju banica se poprska vodom i pokrije krpom desetak minuta dok se ne ohladi.
Sastojci:
Za testo:
- 400 g brašna
- pola kašičice soli
- 300 ml mlake vode
Fil:
- 300 g sira
- 3 jajeta
- 200 g masti
Priprema:
Zamesiti testo od brašna, soli i vode (po potrebi dodajte još brašna ili vode). Premažite jufkicu mašću i ostavite da odstoji 20 -30 minuta. Na pamučnom stolnjaku razvučemo koru lagano u krug sve dok se testo ne istanji preko ivice stola i ne dobije tanka kora.
Na koru posuti smesu od sira i jaja, pa poprskati mašću, i uz pomoć stolnjaka saviti prvo ivice sa dve suprotne strane, zatim uz pomoć stolnjaka urolati koru. Koru lagano preneti u tepsiju namazanu mašću i slažite motajući u krug. Banicu peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Nakon toga banicu poprskajte vodom, pokrijte čistom krpom i ostavite da se malo prohladi.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Salata sa tikvicama koja se slaže kao torta
Kolač sa pistaćima koji se ne peče
Rižoto sa spanaćem iz jedne šerpe gotov za pola sata
Minjon kocke sa urmama, pistaćima i belom čokoladom
Namaz od paradajza po turskom receptu