U ovom receptu za špansku pitu nema mesa, ali ima raznovrsnog povrća. Čak i u testo ubacujemo tvrdi rendani sir tako da je pita dobar izbor i za goste i za laganu ukusnu večeru tokom nedelje. Možda će vam se dopasti i carska pita sa ajvarom. Španska pita svakako može da se pravi i sa šunkom ili pečenicom, ali će vam se dopasti i ova verzija. Evo kako se pravi španska pita bez mesa!
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja ili putera
- 1 luk, isečen na kockice
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 1 kg kukuruza (smrznutog ili svežeg)
- 100 g zelene ljute papričice
- 1 kašičica kima
- 1 kašičica korijandera
- 1 kašičica aleve paprike
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašike seckanog peršuna
Za testo:
- 120 g kukuruznog brašna
- 120 g višenamenskog brašna
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 velika jajeta
- 1 kisela pavlaka
- 60 g rastopljenog putera, malo ohlađenog.
- 370 g rendanog sira
Recept za špansku pitu bez mesa:
Za fil:
Da biste napravili špansku pitu bez mesa prvo zagrejte rernu na 190 stepeni. U velikom tiganju propržite luk na maslinovom ulju na srednjoj vatri dok ne zamiriše i porumeni, oko 3-4 minuta. Ako koristite svež čili, propržite sa lukom. Dodajte papriku i propržite 3-4 minuta. Dodajte svež ili smrznut kukuruz, dinstajte 3-4 minuta. Ako koristite čili iz konzerve, dodajte zajedno sa začinima i solju, pržite 2 minuta, a zatim isključite ringlu. Umešajte sveži peršun.
Za testo:
Testo španske pite se pravi tako što ćete da sipate kukuruzno brašno, obično brašno, so, šećer i prašak za pecivo, pa promešajte. U srednjoj činiji umutite jaja i pavlaku. Postepeno umutite otopljeni puter. Pomešajte sve sastojke.
Spojite suve i mokre sastojke:
Dodajte mešavinu kukuruza i bibera u suve sastojke zajedno sa mešavinom jaja i pavlake i promešajte da se sve sjedini. Dodajte rendani sir. Sipajte testo za pitu u podmazanu posudu za pečenje i pospite preostalim sirom. Pecite nepokriveno, 25-35 minuta, ili dok ne porumeni! Uživajte u španskoj piti bez mesa!
Pročitajte RECEPT POZNATOG PORTUGALSKOG KUVARA ZA ŠPANSKU PITU
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem