Grašak je veoma zdravo i ukusno povrće i postoje razni načini kako da spremite grašak. Ipak, najbolji je onaj dobro provereni recept sa junećim mesom. Kako su temperature znatno pale, počastite sebe uksunim i toplim jelom na kašiku. Potrebno je malo strpljena da se junetina dobro izdinsta, da bi meso bilo mekano i sočno, ali trud se isplati. Osim toga, recept je vrlo jednostavan, a broj sudova za njegovu pripremu je minimalan. Umesto brašna i klasične zaprške jelo zgusnite sa malo mleka i skroba, lakše će pasti na stomak. 

Sastojci:
500 g junetine
20 ml maslinovog ulja
20 g putera
1 glavica luka
1 kašika pasiranog paradajza
200 g graška
1,3 l vode
100 ml mleka
1 kašika kukuruznog skroba
grančica ruzmarina
so, biber

Priprema:

Junetinu isecite na tanje šnicle, posolite, pobiberite i prelijte sa malo maslinovog ulja. Dobro utrljajte začine u meso, da se lepo obloži sa svih strana. Ostavite da odstoji oko pola sata. Na tiganju otopite puter, ubacite meso i pržite sa obe strane dok ne dobije lepu rumenu boju. Dodajte grančicu ruzmarina. Sipajte pola litre vode, poklopite i ostavite da se krčka oko pola sata. Povremeno meso okrenite, da se lepo izdinsta sa obe strane. Crni luk sitno naseckajte, pa dodajte u tiganj. Kada luk zastakli dodajte pasirani paradajz i grašak. Dobro promešajte, pa ulijte preostalu vodu, dodajte još začina po ukusu i poklopite da se krčka. U mleko dodajte kašiku skroba, izmešajte tako da ne bude grudvica, pa ovu smesu ulijte u tiganj. Krčkajte još pola sata uz povremeno mešanje. Servirajte dok je još toplo. 

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE