Sarma je tradicionalno jelo, koje se uglavnom pravi od kiselog kupusa, mlevenog mesa i pirinča tako što se meso i pirinač uviju u jedan list kupusa. U pojedinim krajevima Srbije sarma se uvija u lišće vinove loze, a nadev se pravi od pirinča proprženog na luku. Na ovakav način se spremaju za vreme posta. Sarma je često jelo na srpskim svetkovinama i veseljima. Isprobajte još brži i praktičniji način uvijanja uz pomoć šolje.

  • Sastojci:
  • 1 glavica kupusa
  • 1 čaša mleka
  • Vruća voda
  • Za fil:
  • 2 šolje pirinča
  • 300 g mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike paradajz paste
  • so, peršun
  • 2 čaše vode
  • Za sos:
  • 1 kašika putera
  • 1 paprika 
  • 1 šargarepa
  • 1 paradajz
  • 2 čena belog luka
  • so
  • 3 čaše vode

Priprema:

Glavici kupusa odstranite koren,stavite u šerpu sa vodom i u tu rupu sipajte mleko. Kuvajte dok ne omekša. Za to vreme pripremite sos tako što ćete u tiganju propržiti luk i mleveno meso, dodajte potop pirinač i sipajte vodu. Kada se pirinač skuva začinite i dodajte paradajz pastu. Ostavite da se malo prohladi. Gotovom kupusu odstranite listove. uzmite list kupusa, stavite u veliku šolju tako da malo viri sa rubova. Stavite kašiku-dve fila zavisno od veličine lista. Poklopite delovima listova koji vire preko šolje. Okrenite napako i istresite u vatrostalnu posudu. Tako uradite sa preostalim filom i kupusom. Napravite sos: Papriku, paradajz i šargarepu iseckajte i stavite u šerpu. malo propržite na puteru papPrelijte vodom, dodajte beli luk i kuvajte dok ne omekša. Na kraju izblendajte štapnim mikserom, posolite i prelijte preko paprika. Peče se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30-40 minuta.

Recept za sarme Instagram/healthfitnessguide_

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE