Tradcionalno rusko jelo, goveđi ili juneći Stroganov, najbolje se slaže sa testeninom, ali možete da poslužite i sa pire krompirom. Ako volite ovo jelo, predlažemo da ga napravite od jeftinijih sastojaka, kao što je piletina, a biće jednako ukusno kao i originalno. Profesionalni kuvar Džek Ovens je podelio na svom YT kanalu recept za Stroganov piletinu. Za ovo jelo sa piletinom potrebno je nekih pola sata, a ukus je fantastičan.
- Sastojci:
- 2 veća pileća filea
- 1kašičica crnog luka u prahu
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica slatke paprike
- Za sos:
- 30 g neslanog putera
- 1 crni luk
- 6 čenova belog luka
- 300 g pečuraka
- 80 ml belog vina
- 1,5 kašičica senfa
- 375 ml bujona
- 1 puna kašika brašna
- 30 ml vorčester sosa
- 120 g kisele pavlake
- 1 veza peršuna
- taljatele
Priprema:
Meso isecite na deblje šnicle, tako da dobijete 4 komada. Posolite i pobiberite, pa pospite belim i crnim lukom u prahu i slatkom paprikom. Dobro promešajte, pa ispržite na malo zagrejanog ulja. Izvadite meso iz tiganja, pa u istom istopite puter i dodajte sitno seckani crni luk i mleveni beli. Pržite dok ne omekša, pa dodajte seckane pečurke. Nastavite da pržite dok i pečurke ne budu gotove, pa sipajte belo vino. Kuvajte nekih minut, dok tečnost malo ne ispari, pa dodajte brašno. Mešajte dok se sastojci lepo ne sjedine, pa sipajte bujon i vorčester sos. Lepo promešajte i kuvajte dok ne krene da ključa, pa dodajte kiselu pavlaku i senf. Lepo promešajte da se svi sastojci sjedine i ostavite još 5 minuta. U sos vratite piletinu koju ste iseckali, pa ukrasite seckanim peršunom. Skuvajte taljatele, pa dodajte u tiganj i sve lepo promešajte.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem