Tradcionalno rusko jelo, goveđi ili juneći Stroganov, najbolje se slaže sa testeninom, ali možete da poslužite i sa pire krompirom. Ako volite ovo jelo, predlažemo da ga napravite od jeftinijih sastojaka, kao što je piletina, a biće jednako ukusno kao i originalno. Profesionalni kuvar Džek Ovens je podelio na svom YT kanalu recept za Stroganov piletinu. Za ovo jelo sa piletinom potrebno je nekih pola sata, a ukus je fantastičan.  

  • Sastojci:
  • 2 veća pileća filea 
  • 1kašičica crnog luka u prahu 
  • 1 kašičica belog luka u prahu 
  • 1 kašičica slatke paprike 
  • Za sos: 
  • 30 g neslanog putera 
  • 1 crni luk 
  • 6 čenova belog luka 
  • 300 g pečuraka 
  • 80 ml belog vina 
  • 1,5 kašičica senfa 
  • 375 ml bujona
  • 1 puna kašika brašna 
  • 30 ml vorčester sosa 
  • 120 g kisele pavlake 
  • 1 veza peršuna
  • taljatele

Priprema:

Meso isecite na deblje šnicle, tako da dobijete 4 komada. Posolite i pobiberite, pa pospite belim i crnim lukom u prahu i slatkom paprikom. Dobro promešajte, pa ispržite na malo zagrejanog ulja. Izvadite meso iz tiganja, pa u istom istopite puter i dodajte sitno seckani crni luk i mleveni beli. Pržite dok ne omekša, pa dodajte seckane pečurke. Nastavite da pržite dok i pečurke ne budu gotove, pa sipajte belo vino. Kuvajte nekih minut, dok tečnost malo ne ispari, pa dodajte brašno. Mešajte dok se sastojci lepo ne sjedine, pa sipajte bujon i vorčester sos. Lepo promešajte i kuvajte dok ne krene da ključa, pa dodajte kiselu pavlaku i senf. Lepo promešajte da se svi sastojci sjedine i ostavite još 5 minuta. U sos vratite piletinu koju ste iseckali, pa ukrasite seckanim peršunom. Skuvajte taljatele, pa dodajte u tiganj i sve lepo promešajte. 

BONUS VIDEO: 

Kako se sprema rolovana piletina? Kurir

Izvor: Stvar ukusa