Glavni sastojci ovog popularnog specijaliteta su jaja i paradajz. Iako Šakšuka ima tunisko poreklo, veoma je popularna širom Bliskog istoka, a varijacije ovog jela mogu se naći širom sveta.
Ovo jelo je najbolje poslužiti odmah nakon kuvanja uz malo hrskavog hleba. Neki više vole da im žumanca budu tečnija, neki vole tvrđa, samo prilagodite vreme kuvanja u skladu sa svojim željama. Probajte, sigurno će svi biti oduševljeni.
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 srednji luk, isečen na kockice
- 2 čena belog luka, mlevena
- 1 srednja crvena paprika, seckana
- 2 konzerve paradajza isečenog na kockice
- 2 kašike paradajz paste
- 1 kašičica čili praha
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica šećera
- so, biber
- 6 jaja
- svež peršun
Priprema:
Na zagrejanom maslinovom ulju propržite crni luk, pa dodajte i beli. Dodajte crvenu papriku i nastavite da dinstate dok ne omekša. Umešajte paradajz pastu i paradajz isečen na kockice, dodajte sve začine i šećer. Začinite solju i biberom i ostavite da se krčka na srednjoj vatri 10-15 minuta Razbijte jaja preko smese od paradajza, jedno u sredini i 5 oko ivica tiganja. Pokrijte tiganj i dinstajte 10-15 minuta, ili dok se jaja ne skuvaju.
Ukrasite svežim peršunom i poslužite uz hrskavi hleb.
Izvor: Stvar ukusa
*KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus