Makarone, špagete, taljatele ili bilo koja testetnina jede se svuda u svetu. Najpoznatije su bolonjeze koje se prave sa mlevenim mesom koje se dugo krčka u paradajz sosu, a ovaj sos se naziva ragu. Ovako pripremljene makarone vole svi, a mi vam predlažemo da isprobate i ovaj poboljšan recept. Napravite zapečene makarone bolonjeze sa bešamel sosom i bogato posute sirom. Kada jednom probate, stalno ćete praviti.
Sastojci:
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 600 g mlevenog svinjskog mesa
- 100 ml crnog vina
- 300 g pelata
- 250 g makarona
- 1 praziluka
- 40 g putera
- 20 g brašna
- 500 ml mleka
- 80 g parmezana
- 150 g tvrdog sira
- muskatni oraščić po ukusu
Recept za zapečene bolonjeze:
Ispržite mleveno meso
U tiganju na malo ulja propržite sitni seckani crni luk, a kada on omekša dodajte i mleveni ili rendani beli. Nakon minut dodajte i mleveno meso i pržite dok ne dobije braon boju. Začinite po želji (so i biber obavezni). Zatim sipajte crveno vino i kuvajte dok malo ne ispari, pa dodajte i pelat. Lepo promešajte sve. Poklopite i ostavite da se krčka.
Napravite bešamel sos
U tiganju istopite puter, pa dodajte seckani praziluk i pržite dok ne omekša. Zatim dodajte brašno i promešajte. Posle minut sipajte mleko i kuvajte dok se sos ne zgusne. Zatim posolite, pobiberite, pa dodajte malo muskatnog oraščića. Promešajte i skolnite sa šporeta. Sipajte u neku posudu, pa ručnim blenderom sjedinite da nema grudvica, a sve to možete i u blenderu. Dodajte rendani parmezan i promešajte. U bešamel sos dodajte i makarone koje ste prethodno skuvali i promešajte.
Ređajte u tepsiju
Vatrostalnu posudu nauljite, pa na dno sipajte makarone u bešamel sosu. Zatim dodajte meso, pa opet makarone, meso i poslednji sloj treba da budu makarone. Bogato pospite rendanim sirom.
Pecite bolonjeze
Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata. Izvadite i služite. Prijatno!
Pročitajte i ovo: Najbolji recept za makarone bolonjeze
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom