Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 225 g pilećeg belog mesa iseckanog na kockice
- so po ukusu
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- 1/4 kašičice crvene paprike
- 420 ml vode
- 178 ml slatke pavlake
- 225 g testenine
- 30 g parmezana, sitno rendanog
- 160 g kupovnog ili domaćeg pesta
- svež bosiljak, za serviranje
Recept za pesto pastu sa piletinom:
Kako biste napravili ovu pastu, prvo u tiganju na srednjoj vatri zagrejte ulje. Dodajte piletinu, začinite sa solju. Pržite, povremeno mešajući, dok ne porumeni, 4 do 5 minuta. Prebacite na tanjir.
U istom tiganju na srednjoj vatri, propržite beli luk i papriku u prahu, mešajući, dok ne zamirišu, oko 30 sekundi. Dodajte vodu, slatku pavlaku i 1/2 kašičice soli i pustite da proključa. Dodajte testeninu i kuvajte, povremeno mešajući, dok testenina ne bude al dente i tečnost se ne smanji na sos koji prekriva testeninu, 8 do 10 minuta.
Umešajte parmezan i piletinu i mešajte dok se sir ne otopi i piletina ne zagreje, oko 2 minuta. Sklonite sa vatre i umešajte pesto od bosiljka. Ako vam se sos čini suvim, dodajte vodu, kašiku po kašiku, dok se ne formira kremasti sos. ačinite sa još soli, ako je potrebno. Pospite bosiljkom i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i laganu pomodoro pastu.
Pročitajte kako se pravi pasta sa tikvicama, orasima i krem sirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
