Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 225 g pilećeg belog mesa iseckanog na kockice
  • so po ukusu
  • 4 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1/4 kašičice crvene paprike
  • 420 ml vode
  • 178 ml slatke pavlake
  • 225 g testenine
  • 30 g parmezana, sitno rendanog
  • 160 g kupovnog ili domaćeg pesta
  • svež bosiljak, za serviranje
Zašto je korisno da jedete piletinu?

Piletina je izvor proteina i esencijalnih nutrijenata, sa različitim nutritivnim vrednostima u zavisnosti od dela piletine i načina pripreme. Pileća prsa su bogata proteinima i niskomasna, dok su bataci i karabataci kaloričniji zbog veće količine masti. Piletina je dobar izvor vitamina B6, fosfora, kalijuma i selena, kao i holina.

Recept za pesto pastu sa piletinom:

Kako biste napravili ovu pastu, prvo u tiganju na srednjoj vatri zagrejte ulje. Dodajte piletinu, začinite sa solju. Pržite, povremeno mešajući, dok ne porumeni, 4 do 5 minuta. Prebacite na tanjir.

U istom tiganju na srednjoj vatri, propržite beli luk i papriku u prahu, mešajući, dok ne zamirišu, oko 30 sekundi. Dodajte vodu, slatku pavlaku i 1/2 kašičice soli i pustite da proključa. Dodajte testeninu i kuvajte, povremeno mešajući, dok testenina ne bude al dente i tečnost se ne smanji na sos koji prekriva testeninu, 8 do 10 minuta.

Umešajte parmezan i piletinu i mešajte dok se sir ne otopi i piletina ne zagreje, oko 2 minuta. Sklonite sa vatre i umešajte pesto od bosiljka. Ako vam se sos čini suvim, dodajte vodu, kašiku po kašiku, dok se ne formira kremasti sos. ačinite sa još soli, ako je potrebno. Pospite bosiljkom i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i laganu pomodoro pastu.

Pročitajte kako se pravi pasta sa tikvicama, orasima i krem sirom

BONUS VIDEO

00:08
Pikantna pasta sa piletinom Izvor: :intstagram/meg.ofitness

StvarUkusa