Nekada nedeljni ručak nije mogao da se zamisli bez čorbe ili supe, a najčešće se služila ona sa domaćim knedlama, kao i pileća. Čorba može i da zameni obrok, a izuzetno je zdrava. Postoje i potaži koji se prave od povrća, a naročito prijaju leti. Kada su napolju visoke temperature čorba najviše prija, a priprema se jednostavno i ne oduzima puno vremena. 

Sastojci: 

  • 1 kg mesa po izboru 
  • 2 crna luka 
  • 4 šargarepe 
  • celer
  • 1,5 paprika 
  • 2 krompira 
  • 3-4 čena belog luka 
  • lovorov list
  • 100 g jogurta 
  • 2 žumanceta 

Priprema: 

U šerpu stavite iseckani luk (1 komad), šargarepu (1 komad), celer i meso isečeno na sitno. Sipajte nekih 1,5 vode i stavite biber u zrnu kao i lovorov list. Kuvajte 40 minuta na laganoj vatri. U tiganju ispržite šargarepu koju ste izrendali (3 komada), pa dodajte secakni crni luk (1 komad), papriku i beli luk, pa posolite. Pržite sve zajedno još nekih 5 minuta na srednjoj temepraturi. Procedite supu, pa joj dodajte i proprženo povrće. Zatim dodajte i meso koje ste prethodno skuvali, kao i krompir isečen na sitne komade. Posolite, pobiberite i začinite majčinom dušicom. Kuvajte 15 minuta na laganoj vatri. Umutite žumanca sa jogurtom i sipajte u supu, pa kuvajte još nekih 3 minuta. Pospite peršunom. 

Izvor: Stvar ukusa