Domaći sirup od pomorandže idealno je osveženje za tople letnje dane. Lako se pravi, nema kuvanja, a sigurno ćete uživati u svakom gutljaju. Za pripremu ovog napitka nabavite zdrave plodove bez tragova oštećenja i čvrste pomorandže koji su teške i bez zelene boje na kori. 

Domaći sirup je uvek najbolji, jer tačno znate koje sastojke sadrži, a priprema po ovom receptu je veoma laka.

Sastojci:

  • 5 pomorandži
  • 1 kg šećera
  • 30 g limuntusa
  • 5 l vode

Priprema:

Narandže dobro operite, pa ih prelijte sa malo ključale vode da biste im otklonili gorčinu, dobro ih obrišite i stavite u zamrzivač na dva sata. Nakon toga izvadite ih, isecite na kriške sa sve korom i sameljite u blenderu ili mašini za meso. Smesu prelijte sa dve litre prokuvane i ohlađene vode i ostavite da odstoji preko noći. Sutradan sok procedite kroz cediljku, dodajte ostatak vode, šećer i limuntus. Mešajte dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Dobijeni sok sipajte u sterilisane flaše. Sok možete odmah da konzumirate, a čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu. Pošto je limuntus prirodan konzervans sok možete da čuvate i do mesec dana, a nakon otvaranja držite ga u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE