Aronija je moćna bobica koja ima višestruki učinak na ljudski organizam, a bogata je mnogim antioksidantima i vitaminima. Ukoliko ste probali sok od aronije, zašto ne biste napravili i ukusan pekmez. Što je najbolje do svega nema dodatog šećera, te mogu da ga konzumiraju i dijabetičari. Za pripremu jednostavnog pekmeza od aronije biće vam potrebno samo nekoliko sastojaka i par sterilisanih tegli, a uživaćete u njegovom ukusu tokom cele zime.
- Sastojci:
- 1 kg aronije
- 1 kašičica cimeta
- 100 ml vode
- 1 limun
Priprema:
Bobice aronije je potrebno dobro oprati, pa ih sameljite štapnim mikserom. Po potrebi dolivajte vodu za lakše mešanje. Kada su bobice dobro iseckane, prebacite ih u šerpu i dodajte još 3 kašike vode, cimet i isceđen sok od limuna. Kuvajte sve sastojke zajedno na laganoj vatri oko 20 minuta, povremeno mešajući. Vodite računa da vam ne zagori. Kada je pekmez skuvan, pažjivo ga sipajte u prethodno sterilisane tegle. Zatvorite ih metalnim poklopcem i ostavite da se preko noći ohlade na sobnoj temperaturi umotane u ćebe. Nakon toga ih čuvajte na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja teglu držite u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem