Ako ste do sada mikrotalasnu rernu koristili samo za podgrevanje hrane i pripremu kokica, niste iskoristili sav njen potencijal.
Naime, ovaj kuhinjski aparat ima i mnogo drugih, neobičnih namena, a ovo su samo neke od njih.
Secite luk bez suza
Mikrotalasna rerna može vam pomoći da isečete crni luk bez suza. Jednostavno ga zagrejte na 30 sekundi i priprema oborka će proteći bez neprijatnog peckanja i suza.
Pogledajte i Gordon Remzi: Kako pravilno da isečete luk (VIDEO)
Pomaže u narastanju testa
Kvasnom testu je nekad potrebno mnogo vremena da naraste na sobnoj temperaturi. U ugao mikrotalasne stavite šolju punu vode, a testo stavite u činiju, prekrijte prijanjajućom folijom i zagrevajte na najmanjoj jačini 3 minuta. Nakon toga, ostavite testo da odmori 3 minuta, pa ga opet zagrevajte na najnižoj temperaturi još 6 minuta. Zatim ga ostavite da odmara 6 minuta.
Omekšava stvrdnuti smeđi šećer
Stavite stvrdnuti smeđi šećer u posudu koja mođže da se zagreva u mikrotalasnoj, stavite preko nakvašen papirni ubrus i zagrevajte 20-ak sekundi.
Pogledajte i Saveti za čišćenje mikrotalasne rerne
Osušite začine
Ne morate više trošiti mnogo novca na kupovinu suvih začina. Od svežih biljaka, a uz pomoć mikrotalasne rene, napravite fantastične suve začine. Poređajte listove biljaka koje želite da osušite na tanjir koji sme da se zagreva u mikrotalasnoj rerni, prekrijte papirnim ubrusom i zagrevajte na srednjoj jačini oko jedan minut. Nastavljajte zagrevanje na svakih 20 sekundi dok se biljke ne osuše potpuno.
Pogledajte i Saveti za pravilno čuvanje začina
Dekristališite med
Ako vam se med u staklenoj tegli kristalizovao, jednostavno sklonite poklopac, stavite ga u mikrotalasnu rernu i zagrevajte 30 do 40 sekundi. Samo vodite računa kada vadite teglu iz mikrotalasne jer može biti vrela.
Ubrzajte kuvanje mahunarki
Koliko puta vam se desilo da želite da pripremite pasulj a niste ga držali u vodi preko noći? I tu vam mikrotalasna može pomoći. Na šolju mahunarki ide tri puta više vode. Stavite mahunarke u posudu koja može da se zagreva u mikrotalasnoj rerni, prelijte vodom, poklopite posudu i zagrevajte dok voda ne proključa, oko 15 minuta na jakom. Izvadite posudu iz mikrotalasne i ostavite u vodi oko sat vremena. Zatim procedite pasulj ili druge mahunarke i isperite ih hladnom vodom.
Pogledajte i Pet korisnih saveta za pripremu pasulja
Olakšajte ljuštenje povrća i voća
Ako imate problem da oljuštite sveže voće ili povrće, stavite ga u mikrotalasnu rernu i zagrevate 2 do 3 minuta. Oljuštićete sveže namirnice bez problema.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: thedailymeal.com
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom