Kao i sve drugo u vašem domu i kuhinjsko posuđe, aparati i druge pomoćne spravice imaju svoj rok trajanja posle kojeg bi ih trebalo zameniti novim.

Drvene varjače

Iako one mogu dugo da traju ipak je preporuka da ih promenite bar jednom u tri godine. Osim toga, ukoliko se oštete obavezno ih zamenite, da se ne desi da vam parčići ostanu u jelu dok mešate ručak. Takođe, u takvim varjačama se veoma lako mogu razmnožiti bakterije, a jedna od najgorih je ešerihije koli.

Noževi

Prosečno trajanje noža je tri godine. Međutim, ukoliko se slome ili zarđaju odmah ih zamenite. Da biste ih što bolje sačuvali preporuka je da ih perete ručno, hladnom vodom jer će tako duže ostati oštri. Pranjem u mašini ili na visokim temperaturama vaši noževi se tupe, a sa svakim oštrenjem sečivo se tanji. Izbegavajte i sečenje hleba noževima koji nije reckav. Sečenjem hleba se brzo nož istupi.

Teflonski sudovi

Dok su novi teflonski sudovi su veoma laki za održavanje. Vodite računa da ne izgrebete unutrašnjost posuda, jer će u njima onda hrana početi da se lepi, a nije ni zdravo. Takođe, izbegavajte da vam tiganji stoje jedan u drugo, jer se tada najčešće i dešavaju oštećenja. Okačite ih negde tako da svaki ima svoje mesto, biće uredno, a posuđe sačuvano. Kad vam je noćna mora uklanjanje zagorelih ostataka hrane sa dna tiganja, znajte da je vreme za novi.

Daske za sečenje

Daske za sečenje su često mali raj za bakterije. Naročito ako za sečenje mesa i povrća koristite istu dasku. Dasku za sečenje treba menjati jednom godišnje, a i češće ako je u pitanju plastika, i ukoliko vidite tragove od sečenja nožem po njoj. Upravo tu se bakterije nastane i gotovo sigurno zagade hranu koju sečete na dasci.

Špatulice i gumene hvataljke

Ukoliko pri kuvanju koristite silikonske ili gumene hvataljke ili špatule vodite računa o njihovom obliku i boji. Ako zbog visoke temperature promene svoj prvobitni oblik vreme je za druge. Vodite računa i gde kupujete ove kuhinjske rekvizite, jer su jeftinije varijante često napravljene od neproverenih materijala, koji u dodiru sa vrelim uljem mogu otpustiti kancerogene materije.

Dakle, da biste produžili rok trajanja određenih posuda, kuhinjskih rekvizita i tome slično poštujte uputstva proizvođača. Takođe, uz pomoć ovih malih trikova sačuvaćete mnogo novca, a izbećićete i nepredviđene neželjene situacije koje se mogu desiti ukoliko nepažljivo rukujete njima.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: stvarukusa.rs