Ako niste baš iskusna domaćica uz pomoć naših trikova ćete se lakše snaći u kuhinji.

  • Kolač od kiselog testa ili pogača biće mnogo bolja ako se zamesi sa manjom količinom kvasca, a zatim stavi da lagano narasta nekoliko sati, na umereno toplom ili hladnijem mestu.
  • Kuvana jaja će se lakše ljuštiti ako u vodu u kojoj se bare dodate kašiku soli. Kada su jaja kuvana, prelijte ih vodom i to pomaže da se lakše ljušte.
  • Karfiol će i posle kuvanja zadrzati lepu, belu boju ako u vodu u kojoj se kuva sipate šoljicu mleka.
  • Pirinač vam se raskuvao, nista zato, za prilog uz jelo pripremite drugi, a ovaj raskuvan upotrebite da od njega napravite prženice. Dodajte mu jedno jaje, malo bibera i soli, 2 kašike prezli i kašiku sitno iseckanog peršuna, pa sve dobro izmešajte. Kašikom vadite pomalo mase, spuštajte na vrelo ulje i kratko propržite sa obe strane.
  • Ukoliko vam je za pripremu nekog kuvanog jela potrebna kisela pavlaka, a nemate je, zamenite je mešavinom malo mleka sa pola kašičice brašna i kašikom limunovog soka.
  • Ako vam je meso nekoliko dana duže stajalo u frižideru i dobilo neprijatan miris, operite ga hladnom vodom i ostavite 15 minuta u blagom čaju od kamilice.
  • Kolač od lisnatog testa bolje će se listati i biće lepši i vazdušastiji ako ga stavite u dobro zagrejanu rernu na 250°C, a pored njega plitku šerpicu sa toplom vodom.
  • Pasulj i kupus biće ne samo aromatičniji i ukusniji, već će i manje izazivati nadimanja i gasove kod osetljivih, ako se kuvaju s dva lista lovora.
  • Ružni tragovi od vode na tamnim keramičkim pločicama u kupatilu najlakse se uklanjaju pamučnom krpom nakvašenom čistim alkoholom.
  • Ako vam je potrebno nekoliko kapi limuna ne morate zbog toga seći ceo limun. Jednostavno, u kori limuna napravite mali otvor i iscedite limun koliko vam treba. Kako limun ostaje ceo, možete ga upotrebiti i posle nekoliko nedelja.
  • Ukoliko su vam šargarepa, koren peršuna, rotkva ili cvekla osušeni i omekšali, pa se teško stružu, stavite ih nakratko u zamrzivač, da se zamrznu. Zatim ih brzo izrendajte, dok su još čvrsti.
  • Džigerica će biti mekša i ukusnija ako se na svako parče pre prženja sipa po nekoliko kapi vinskog sirćeta. Nikako ne treba soliti pre, vec posle prženja, inače ce biti žilava.
  • Ostaci lepka od nalepnica sa cenama sa stakla ili plastike skidaju se bez problema običnim jestivim uljem.
  • Kod topljenja čokolade za glazuru, potrebno je da se ona usitni i rastopi u posudi iznad vrele vode. Glazura ce imati poseban sjaj, ako se na 100 g čokolade doda jedna kašičica masnoće od kokosovog oraha.
  • Supa se soli na pola sata pred kraj kuvanja.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs