Leto sa sobom nosi brojne prednosti, kao što je uživanje u toplom vremenu, pikniku i godišnjim odmorima. Međutim, tada je hrana podložnija kvarenju. Zbog toga je važno da preduzmete preventivne mere i sačuvate svoje zdravlje.

1. Perite ruke, kuhinjski pribor i namirnice. Pre nego što krenete s pripremom namirnica, obavezno temeljno operite ruke. To naročito važi ako pripremate mlečne proizvode, morske plodove, jaja…Takođe, operite dobro i kuhinjski pribor, daske za sečenje, radne površine. I ne zaboravite da operete dobro i povrće, naročito ako ga jedete u svežem stanju.

2. Ne mešajte namirnice. Predupredite međusobnu kontaminaciju tako što ćete namirnice držati odvojeno tokom skladištenja ili pripreme hrane.

3. Dobro termički obradite hranu. Hranu pripremajte na temperaturi koja se preporučuje u receptima. Na taj način ćete uništiti potencijalno štetne bakterije. Ovo se posebno preporučuje ako pripremate jela s mesom.

4. Držite hranu na hladnom mestu. Lako kvarljive namirnice obaveznu čuvajte u frižideru ili zamrzivaču. Ako je toplo, ne držite ih van frižidera/zamrzivača duže od sat vremena.

5. Pažljivo odmrzavajte namirnice. Hranu odmrzavajte u frižideru ili mikrotalasoj rerni, ali ih nikako na sobnoj temperaturi.

6. Birajte pažljivo. Izbegavajte da jedete sirovu hranu, hranu koja nije dovoljno kuvana ili nepasterizovane namirnice. To se naročito odnosi na starije osobe, trudnice ii osobe kojima je imunitet oslabljen, piše foodnetwork.com.

7. Ako sumnjate u ispravnost namirnice, nemojte rizikovati. Ne ugrožavajte svoje zdravlje ako niste sigurni da je namirnica ispravna. Bacite namirnice koje imaju sumnjivu boju, miris, ukus ili ih niste pravilno čuvali.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs