Pasulj spada u kuvana jela koja se najčešće pripremaju na ovim prostorima. Došao iz daleke Amerike, on je izuzetno koristan za ljudski organizam. Zreo pasulj je veoma bogat belančevinama.
Pasulj je posebno koristan za srce i krvne sudove, kao i za osobe koje imaju dijabetes, jer snižava šećer u krvi. Kako bi iskoristili sve njegove prednosti, treba da naučite kako da ga pripremite.
Evo najvažnijih pravila kod priprema pasulja:
- Kada je reč o kuvanju zrelog pasulja, nezavisno od koje je sorte, potopite ga prethodne noći u dovoljnoj količini vode;
- Pre nego stavite pasulj da se kuva, operite ga dobro;
- Kada kuvate zreo pasulj, uvek izbacite prve dve vode u kojima se kuvao;
- Kako bi zreo pasulj bio gotov što pre, dodajte maslac u njega, kada izmenite dve vode;
- Kada kuvate zreo pasulj, nikada ne stavljajte so u početku kuvanja, jer ćete na taj način produžiti vreme kuvanja;
- Za razliku od povrća, koje je bolje stavljati u vruću vodu, pasulj prelijte hladnom ili mlakom vodom;
- Za pripremu tradicionalne čorbe od pasulja ili janije od pasulja, najvažniji začin je nana. To ipak ne važi za sve vrste pasulja, npr. azijski pasulj adzuki se uglavnom koristi kod pripreme deserata i začini za njega su potpuno različiti;
- Masniji pasulj je bolji da se od njega pripremaju čorbe i janije, ali ne i za salate; Skoro sve vrste pasulja su teške za varenje u organizmu i dobro je da ga pripremate sa mnogo povrća, koje se stavlja kada je pasulj počeo da omekšava;
- Sitniji pasulj je dobar za pripremu svakakvih jela, ali traži više vremena za termičku obradu;
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem