Leti je sladoled najpopularnija poslastica jer osvežava, ali i kolači ili torte koje se ne peku su dobar izbor. Nije vam potrebno puno vremena da napravite, a i ne morate da palite rernu kada su velike vrućine. Predlažemo vam recept za jednostavan keks kolač sa belim filom i preko čokoladnom glazurom. Toliko je neodoljiv da će se tražiti parče više, pa odmah napravite duplu meru. 

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 1 čaša šećera
  • 3 kašike skroba
  • 3 kašike brašna
  • 1 žumance
  • 1 kesica vanilin šećera 
  • 1 kašičica putera
  • 150-200 g keksa 

Za čokoladni krem:

  • 500 ml mleka 
  • 2 kašike kakaoa
  • 2 kašike skroba
  • 4-5 kašika šećera
  • 1 kašičica putera
  • 40 g mlečne čokolade

Priprema:
U šerpi pomešajte šećer, skrob i brašno, a zatim sipajte mleko i dobro promešajte. Ne sme da bude grudvica, pa dodajte i žumance i sjedinite. Kuvajte, uz neprestano mešanje dok se ne zgusne, pa dodajte vanilin šećer i puter. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedinite, pa sklonite sa šporeta. Dodajte izlomljeni keks i promašajte, pa sipajte u posudu. Kakao, skrob i šećer dobro sjedinite, pa sipajte mleko i kuvajte dok ne proključa, uz konstatno mešanje. Nakon toga isključite šporet, ali ostavite šerpu i dodajte puter i čokoladu. Lepo promešajte. Sipajte preko belog fila sa keksom i poravnajte. Pospite kakaom ili mlevenim keksom. Ostavite u frižideru pola sata. 

Izvor: Stvar ukusa