Leti je sladoled najpopularnija poslastica jer osvežava, ali i kolači ili torte koje se ne peku su dobar izbor. Nije vam potrebno puno vremena da napravite, a i ne morate da palite rernu kada su velike vrućine. Predlažemo vam recept za jednostavan keks kolač sa belim filom i preko čokoladnom glazurom. Toliko je neodoljiv da će se tražiti parče više, pa odmah napravite duplu meru.
Sastojci:
- 1 l mleka
- 1 čaša šećera
- 3 kašike skroba
- 3 kašike brašna
- 1 žumance
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica putera
- 150-200 g keksa
Za čokoladni krem:
- 500 ml mleka
- 2 kašike kakaoa
- 2 kašike skroba
- 4-5 kašika šećera
- 1 kašičica putera
- 40 g mlečne čokolade
Priprema:
U šerpi pomešajte šećer, skrob i brašno, a zatim sipajte mleko i dobro promešajte. Ne sme da bude grudvica, pa dodajte i žumance i sjedinite. Kuvajte, uz neprestano mešanje dok se ne zgusne, pa dodajte vanilin šećer i puter. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedinite, pa sklonite sa šporeta. Dodajte izlomljeni keks i promašajte, pa sipajte u posudu. Kakao, skrob i šećer dobro sjedinite, pa sipajte mleko i kuvajte dok ne proključa, uz konstatno mešanje. Nakon toga isključite šporet, ali ostavite šerpu i dodajte puter i čokoladu. Lepo promešajte. Sipajte preko belog fila sa keksom i poravnajte. Pospite kakaom ili mlevenim keksom. Ostavite u frižideru pola sata.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus