Leto je pravo vreme da sebe počastimo sladoledom od lešnika. A šta je bolje nego kada sami napravite domaću ledenu poslaticu, koja ne može da se poredi sa onim kupovnim. Od samo 4 sastojka i za kratko vreme dobićete sladoled kao iz najbolje italijanske poslastičarnice, a posebnu čar mu daju lešnici koji krckaju dok ga jedete.
Ovaj recept za domaći sladoled od lešnika uspeva i onima koji nisu posebno vešti u kuhinji.
Sastojci:
- 250 g pečenih lešnika
- 500 ml slatke pavlake
- 4 žumanca
- 150 g šećera
Priprema:
Lešnike kratko sameljite u blenderu, ali da ostanu krupniji. Možete i da ih stavite u krpu, pa da ih zdrobite oklagijom. Žumanca pomešajte sa šećerom pa ih penasto umutite. Kuvajte jaja na pari uz konstantno mešanje dok smesa ne počne da zgušnjava. Slatku pavlaku umutite u čvrst sneg, pa kada je žumanca prohlade sve zajedno pomešajte. Dodajte lešnike, lagano izmešajte, pa preručite u činiju koja možeda ide u zamrživač. Ostavite da se stegne miminum 5 sati i povremeno promešajte, da se ne uhvate kristali leda. Kada se potpuno stegne vadite u staklene činije ili šolje i ukrasite sa nekoliko lešnika ili prelivom od čokolade.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus