Leto je pravo vreme da sebe počastimo sladoledom od lešnika. A šta je bolje nego kada sami napravite domaću ledenu poslaticu, koja ne može da se poredi sa onim kupovnim. Od samo 4 sastojka i za kratko vreme dobićete sladoled kao iz najbolje italijanske poslastičarnice, a posebnu čar mu daju lešnici koji krckaju dok ga jedete. 

Ovaj recept za domaći sladoled od lešnika uspeva i onima koji nisu posebno vešti u kuhinji. 

Sastojci:

  • 250 g pečenih lešnika
  • 500 ml slatke pavlake
  • 4 žumanca
  • 150 g šećera

Priprema:

Lešnike kratko sameljite u blenderu, ali da ostanu krupniji. Možete i da ih stavite u krpu, pa da ih zdrobite oklagijom. Žumanca pomešajte sa šećerom pa ih penasto umutite. Kuvajte jaja na pari uz konstantno mešanje dok smesa ne počne da zgušnjava. Slatku pavlaku umutite u čvrst sneg, pa kada je žumanca prohlade sve zajedno pomešajte. Dodajte lešnike, lagano izmešajte, pa preručite u činiju koja možeda ide u zamrživač. Ostavite da se stegne miminum 5 sati i povremeno promešajte, da se ne uhvate kristali leda. Kada se potpuno stegne vadite u staklene činije ili šolje i ukrasite sa nekoliko lešnika ili prelivom od čokolade.

Izvor: Stvar ukusa