Baklava je čuveni kolač koji se priprema od kora, oraha ili nekih drugih orašastih plodova, kao i od ulja. A kada se ispeče preliva se hladnom agdom (sirupom od šećera). Baklava je ukusan desert koji se lako pravi, a sada možete da pripremite još jedan turski kolač  brzo i jednostavno.

Za griz kolač vam je potrebno da umesite testo, napravite loptice i uvaljate u griz. Zatim ispečete i prelijte šerbetom. Za testo vam nije potrebno neko posebno umeće, pa samim tim uspeva svima. Jeste da se ovaj kolač i baklave razlikuju u pripremi, da je isti sastojak samo šećerni sirup, ali ako volite baklave i ovaj kolač sa grizom će vas osvojiti na prvi zalogaj. 

Sastojci:

Za šerbet:

  • 3 šolje šećera
  • 3 čaše vode
  • 2-3 kapi limunovog soka

Za testo:

  • 1 jaje
  • 1 čaša ulja
  • 1 šolja jogurta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera 
  • 1 šolja griza
  • 3 čaše brašna 

Priprema:

Pomešajte šećer, vodu i limunov sok. U posudi pomešajte jaje, ulje, jogurt, prašak za pecivo, vanilin šećer, sjedinite, pa dodajte griz i na kraju brašno. Lepo promešajte i umesite testo. Odvajajte male delove i pravite loptice. Ređajte u tepsiju. Svaku lopticu uvaljajte u griz i vratite u tepsiju. Uzmite dodatak od miksera i blago utisnite da napravite šaru. Pecite na 180°C nekih 30-35 minuta. Prelijte vruć kolač sa ohlađenim šerbetom. 

Izvor: stvarukusa.rs