Baklava je čuveni kolač koji se priprema od kora, oraha ili nekih drugih orašastih plodova, kao i od ulja. A kada se ispeče preliva se hladnom agdom (sirupom od šećera). Baklava je ukusan desert koji se lako pravi, a sada možete da pripremite još jedan turski kolač brzo i jednostavno.
Za griz kolač vam je potrebno da umesite testo, napravite loptice i uvaljate u griz. Zatim ispečete i prelijte šerbetom. Za testo vam nije potrebno neko posebno umeće, pa samim tim uspeva svima. Jeste da se ovaj kolač i baklave razlikuju u pripremi, da je isti sastojak samo šećerni sirup, ali ako volite baklave i ovaj kolač sa grizom će vas osvojiti na prvi zalogaj.
Sastojci:
Za šerbet:
- 3 šolje šećera
- 3 čaše vode
- 2-3 kapi limunovog soka
Za testo:
- 1 jaje
- 1 čaša ulja
- 1 šolja jogurta
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 šolja griza
- 3 čaše brašna
Priprema:
Pomešajte šećer, vodu i limunov sok. U posudi pomešajte jaje, ulje, jogurt, prašak za pecivo, vanilin šećer, sjedinite, pa dodajte griz i na kraju brašno. Lepo promešajte i umesite testo. Odvajajte male delove i pravite loptice. Ređajte u tepsiju. Svaku lopticu uvaljajte u griz i vratite u tepsiju. Uzmite dodatak od miksera i blago utisnite da napravite šaru. Pecite na 180°C nekih 30-35 minuta. Prelijte vruć kolač sa ohlađenim šerbetom.
Izvor: stvarukusa.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem